Οι επόμενες κινήσεις του Βαρουφάκη- Οι συζητήσεις με Κοτζιά, γιατί απορρίπτει Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου

Τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι το ΜέΡΑ25 έχασε την έδρα της ευρωβουλής για μόλις 400 ψήφους. Κάτι τέτοιο ωστόσο φαίνεται ότι δεν πτοεί το κόμμα που αποτέλεσε την θετική έκπληξη των ευρωεκλογών, καθώς επικρατεί ενθουσιασμός και αισιοδοξία για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Μάλιστα, παρατηρείται μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων για ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Βαρουφάκη λένε ότι υπάρχει ρεύμα και γίνονται πολλές συζητήσεις με ανθρώπους απ’ όλη τη χώρα.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε άνοιγμα όταν το μεσημέρι της Τετάρτης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, κάλεσε «σε συμπόρευση όλους τους υπεύθυνους δημοκράτες που αρνούνται να είναι πελάτες κομμάτων τα οποία, έχοντας υποταχθεί στο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ακόμα και σε πράγματα με τα οποία διαφωνούν, αναγκάζονται να επιδίδονται σε μια άσχημη, στείρα κοκορομαχία».

Το προσκλητήριο πάντως αυτό δεν αφορά άλλα κόμματα, αλλά πολίτες, με τους οποίους υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Για τον κ. Βαρουφάκη δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με κόμματα, καθώς εκτιμά ότι αφενός δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συμφωνιών και αφετέρου δεν έχει ανάγκη κάποια τέτοια συνεργασία. Η δυναμική που έχει αναπτύξει το εγχείρημά του είναι μεγάλη και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Η πανευρωπαϊκή κίνηση που παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης και η οποία συμμετείχε σε δώδεκα χώρες έλαβε περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο ψήφους συνολικά, έστω κι αν ο ίδιος δεν κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής στη Γερμανία, όπου ήταν υποψήφιος. Ο πρώην υπουργός συζητά με στελέχη που προέρχονται από άλλα κόμματα ή κινήσεις, όπως το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, αλλά μόνο με ένταξή τους στο ΜέΡΑ και όχι για κομματική συνεργασία.

«Όχι» σε συνεργασία με Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου

Περισσότερα σε λέξεις

Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης, αφού ο κ. Βαρουφάκης διαφωνεί με τον πρώην συνοδοιπόρο του στον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του ευρώ. Ο κ. Λαφαζάνης και η Λαϊκή Ενότητα, της οποίας ηγείται είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ, ενώ ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ και ο ίδιος δηλώνει ευρωπαϊστής. Σημειωτέον ότι Βαρουφάκης και Λαφαζάνης είχαν ανταλλάξει προ διμήνου βαριές κατηγορίες για την υπόθεση του νομισματοκοπείου τον Ιούλιο του 2015.

Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς δεν υπάρχει προγραμματική άβυσσος ανάμεσά τους, ούτε έχουν συγκρουστεί παλαιότερα. Το πρόβλημα είναι περισσότερο «χημείας», καθώς και οι δύο είναι έντονες προσωπικότητες. Άλλωστε ούτε από την πλευρά της πρώην προέδρου της Βουλής υπάρχει κάποια εκφρασμένη διάθεση για συνεργασία και μάλλον δύσκολα θα προκύψει οτιδήποτε σχετικό.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή