Οι εθνικές εκλογές αναβάλουν προσωρινά τη σύγκρουση Κυβέρνησης με θεσμούς για τα μέτρα Τσίπρα

Η Ελλάδα οδεύει προς μια αιφνιδιαστική εκλογική αναμέτρηση καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέστη συντριπτική ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Η ψηφοφορία μπορεί να προσδιοριστεί για τις 30 Ιουνίου, αφού ο 44χρονος αριστερός ηγέτης παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα δεν του επέτρεψε άλλη επιλογή. Η αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, πέτυχε περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού.

Ο Τσίπρας έχει αποδείξει ότι τελικά καταφέρνει να επιβιώνει πολιτικά, αλλά θα έχει μεγάλες δυσκολίες να παραμείνει στο παιχνίδι μετά από μια τέτοια εκλογική ήττα.

Ο ηγέτης που πυροδότησε εντάσεις, είδε τον εαυτό του να εκτοξεύεται στην εξουσία το 2015, καθώς οδήγησε το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης σε σύγκρουση με τους πιστωτές του, για να εγκαταλείψει τελικά αυτή τη μάχη μετά την προοπτική αποχώρησης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από την ώρα που ο Τσίπρας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας. Αυτή η κίνηση έχει σηκώσει “κόκκινη σημαία” για τους δανειολήπτες.

Μια εθνική ψηφοφορία θα αναβάλει κάθε σύγκρουση με τους πιστωτές – προς το παρόν. Η Νέα Δημοκρατία, η οποία πιθανότατα θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, πιθανότατα θα χρειαστεί να αναθεωρήσει τις τροπολογίες που ο σημερινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ως μέτρα ελάφρυνσης στους Έλληνες μέχρι το 2020.

Πηγή: Bloomberg

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή