Οι Fimancial Times αποκαλύπτουν το παρακράτος της Αγκυρας: Ξυλοδαρμοί, βία και απειλές για τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν

Τουρκία Ερντογάν

O Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας έκανε κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν για τον θάνατο 13 τούρκων ομήρων που είχαν συλλάβει κούρδοι αντάρτες, και εισέπραξε μια αγωγή ύψους μισού εκατομμυρίων λιρών. Ο τούρκος πρόεδρος του ζητά αποζημίωση 500.000 τουρκικών λιρών (60 χιλιάδων) ευρώ διότι, όπως είπε, είναι ένας «αναιδής τύπος».

Τηρουμένων των αναλογιών, ο Κιλιντσάρογλου ίσως πρέπει να είναι και ικανοποιημένος. Η κριτική του έχει τύχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πολύ πιο ήπιας αντιμετώπισης από εκείνη που περίμενε ουκ ολίγους άλλους τούρκους πολιτικούς οι οποίοι βγαίνουν απέναντι στις αποφάσεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ξυλοδαρμοί, βία και εκβιασμοί για τους αντιπάλους του Ερντογάν

Οι απειλές, οι αποκλεισμοί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι εκβιασμοί, ακόμη και οι ξυλοδαρμοί, είναι κάποιες μόνες από τις «τιμωρίες» που έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, όπως καταγράφονται σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Financial Times.

Ποτέ βεβαίως δεν έχει αποδειχθεί ότι οι «τιμωρίες» αυτές έρχονται με προεδρική εντολή, ωστόσο ειδικά οι παλαιοί συνοδοιπόροι του τούρκου προέδρου που στην πορεία αποσκίρτησαν έχουν βρεθεί σε κλοιό βίας και απόλυτου ολοκληρωτισμού.

Η πιο ακραία ίσως περίπτωση είναι εκείνη του Σελτζούκ Οζντάγ, Πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Οζντάν είναι  σήμερα αντιπρόεδρος στο δεξιό, συντηρητικό κόμμα «Μέλλον» που ίδρυσε το 2019 ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησε για την προσευχή της Παρασκευής. Ξαφνικά έξω από την πόρτα του εμφανίστηκε μία ομάδα ανδρών κρατώντας ξύλινα ρόπαλα και ένα όπλο.

Τον χτύπησαν άγρια, του έσπασαν το χέρι και του προκάλεσαν τραύματα που χρειάστηκαν 17 ράμματα στο κεφάλι.

Ο Οζντάγ θεωρεί ότι οι δράστες της επίθεσης έχουν δεσμούς με τον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν ,το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί με τον οποίο ο Οζντάγ είχε συγκρουστεί πολιτικά λίγες μέρες πριν από την επίθεση.

“Η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι απελπισμένη”

O 62χρονος Οζντάγ είναι επίσης πεπεισμένος ότι η κυβερνητική συμμαχία της Τουρκίας δείχνει φόβο απέναντι στον νέο πολιτικό σχηματισμό που στοχεύει στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Ερντογάν:

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι απελπισμένη», δήλωσε στους Financial Times. «Αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία», λέει.

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και το κόμμα Deva που ίδρυσε ο πάλαι ποτέ οικονομικός γκουρού του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν, με στόχο να συγκεντρώσει ψήφους και από τα αριστερά και από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

«Ο,τι προσπαθούν να κάνουν πέφτει πάνω σε τοίχο αποκλεισμών. Είναι πραγματικά δύσκολο να κάνεις προεκλογική εκστρατεία και να προσεγγίσεις ψηφοφόρους όταν σε δέρνουν και σου στήνουν ενέδρες» λέει στους Fianncial Times ο Σελίμ Σαζάκ, επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας.

Αξιωματούχοι μάλιστα του κόμματος Νταβούτογλου λένε ότι δυνάμει στελέχη, πολλά από τα οποία προήλθαν από το AKP του Ερντογάν , έχουν δεχθεί απειλές ότι «αν πηδήξουν έξω από τα καράβι» είτε θα απολυθούν από το δημόσιο είτε θα χάσουν συμβόλαια που έχουν συνάψει για τις επιχειρήσεις τους.

Αν και η χαμηλή επίδοση που σημειώνουν τα δύο κόμματα στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στο κλίμα που καταγγέλλεται ότι καλλιεργούν τα όργανα του Ερντογάν, οι κατηγορίες εις βάρος του είναι  συγκεκριμένες:

Για παράδειγμα ο Μεμέτ Εμίν Εκμέν, αντιπρόεδρος στο κόμμα του Μπαμπατζάν, υποστηρίζει ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει μπλακ άουτ στα φιλοκυβερνητικά media τα οποία μονοπωλούν οι πολιτικοί του ΑKP: «Μιλάνε σαν να μην υπάρχει κόμμα Deva, σαν να μην υπάρχει πρόσωπο που ονομάζεται Αλί Μπαμπατζάν», λέει στους FT.

Ο φόβος της “αποστασίας”

Tην ίδια στιγμή η επιδημία του κοροναϊού έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πόρτα – πόρτα προεκλογική εκστρατεία προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπάργκο στα media.

Ο Εκμέν υποστηρίζει ότι ένα 50% των κατοίκων της χώρας αγνοεί ακόμη και την ύπαρξη του κόμματος.

Οι αναλυτές είναι προς το παρόν διχασμένοι για τις προοπτικές των δύο κομμάτων αν και πολλοί εκτιμούν ότι τα πραγματικά τους ποσοστά δεν αντικατοπτρίζονται στις δημοσκοπήσεις.

Και γεγονός παραμένει ότι «ακόμη και μια μικρή ‘αποστασία’ ψηφοφόρων του AKP στις επόμενες εκλογές του 2023, θα μπορούσε να δημιουργήσει πονοκέφαλο στον Ερντογάν που πρέπει να κερδίσει το 50% των ψήφων. Το 2019 είχε κερδίσει με το 52,6 % και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Καμία δημοσίευση για προβολή