Οι φόροι πνίγουν την οικονομία και διαλύουν τα νοικοκυριά – Αύξηση 1,29 δις ευρώ στα φορολογικά έσοδα το 2018

 

Η φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών το 2018 ήταν 1,29 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Tα συνολικά φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 48,85 δισ. ευρώ ενώ το 2017 είχαν διαμορφωθεί σε 47,56 δισ. ευρώ.

-Τα έσοδα από την άμεση φορολογία διαμορφώθηκαν στα 20,88 δισ. ευρώ ενώ το 2017 είχαν διαμορφωθεί στα 20,62 δισ. ευρώ (αύξηση κατά περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ).

-Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος διαμορφώθηκαν στα 13,56 δισ. ευρώ ενώ το 2017 είχαν διαμορφωθεί στα 12,97 δισ. ευρώ (αύξηση κατά περίπου 590 εκατ. ευρώ).

-Αύξηση κατά 481 εκατ. ευρώ παρατηρήθηκε στα έσοδα από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση της παρακράτησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στην παρακράτηση φόρου από μισθούς και συντάξεις καθώς και την επιβολή παρακράτησης 5% σε μισθωτούς ορισμένου χρόνου που εργάζονται με ημερομίσθιο.

-Η έμμεση φορολογία αυξήθηκε κατά 1,02 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα στα 27,96 δισ. ευρώ. Η αύξηση των έμμεσων φόρων δείχνει και τη μεγάλη αδικία του φορολογικού συστήματος που επιβάλλει φόρους τυφλά σε όλους ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους. Στο φορολογικό μας σύστημα οι έμμεσοι φόροι αντιπροσωπεύουν το 57% και οι άμεσοι το 43%, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η εικόνα είναι αντίστροφη.

 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ (2017) ο φόρος προσωπικού εισοδήματος από εργασία και οι ασφαλιστικές εισφορές για ένα τυπικό νοικοκυριό (νοικοκυριό με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης με αποδοχές στο 100% των μέσων αποδοχών), αναλογούσε στο 23,7% των ακαθάριστων αποδοχών του ή στο 39% του συνολικού κόστους εργασίας, έναντι 14% και 26,1% αντίστοιχα για το μ.ό.των χωρών μελών του Οργανισμού.

Εάν συγκρίνουμε τον τελικό φορολογικό συντελεστή (που μετρά το μέσο φορολογικό βάρος στη μισθωτή εργασία για το σύνολο της οικονομίας ως ποσοστό των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών), η Ελλάδα κατατάσσεται στις 8 χώρες του ΟΟΣΑ με τον υψηλότερο συντελεστή.

Το μείζον ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θα συνέβαινε, εάν μειωνόταν η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας;

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναλύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, όχι μόνο θα αυξανόταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), αλλά μεσοπρόθεσμα θα ενισχυόταν και το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αρχικά θα σημείωνε πολύ μικρές απώλειες.

Επιπλέον, η ταυτόχρονη υλοποίηση διαρθρωτικών δημοσιονομικών μέτρων, που θα βελτίωναν τη φορολογική συμμόρφωση και την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης όχι μόνο θα ενίσχυε την οικονομική δραστηριότητα, αλλά θα βοηθούσε και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή