Οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στη Morgan Stanley για χειραγώγηση τιμών

Πρόστιμο ύψους 20 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές στη Morgan Stanley, καθώς το γραφείο της τράπεζας στο Λονδίνο κατηγορήθηκε για τακτικές «pump and dump», με στόχο τη χειραγώγηση τιμών κρατικών ομολόγων.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν ότι η τράπεζα χειραγώγησε τις τιμές 14 Γαλλικών κρατικών ομολόγων και 8 Βέλγικων, τον Ιούνιο του 2015. Η τράπεζα επίσης χειραγώγησε την τιμή συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης γαλλικού κρατικού ομολόγου, σύμφωνα με τις αρχες.

Η Morgan Stanley δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης δήλωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες».

«Η σοβαρότητα των παραβάσεων ενισχύεται επίσης από την πολυπλοκότητα των επίμαχων συναλλαγών που έγιναν από τους traders. Οι traders στο Λονδίνο ήξεραν ότι στις 16 Ιουνίου 2015 υπήρχε υψηλή μεταβλητότητα και χαμηλή ρευστότητα στην αγορά, γεγονός που θα ενίσχυε αναγκαστικά την επίπτωση των δραστηριοτήτων τους» ανέφερε η Αρχή.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές της Αρχής είπαν ότι το γραφείο της τράπεζας στο Λονδίνο ήταν «long» σε γαλλικά ομόλογα και «short» σε γερμανικά, ποντάροντας ότι το spread θα συρρικνωθεί.

Ωστόσο, το αντίθετο συνέβη, καθώς οι επιπτώσεις από το αδιέξοδο της Ελλάδας με τους πιστωτές διαδόθηκαν, οδηγώντας το τμήμα του Λονδίνου σε απώλειες 6 εκατ. δολαρίων στις 15 Ιουνίου 2015 καθώς και σε απώλειες $8,7 εκατ. την επόμενη μέρα που άνοιξαν οι αγορές.

Για να μειώσει τις ζημιές του και να αποφύγει να φτάσει το όριο αυτών -ύψους 20 εκατ. δολαρίων που είχε ορίσει η διοίκηση της Morgan Stanley- το γραφείο στο Λονδίνο φέρεται να αγόρασε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης γαλλικών και γερμανικών ομολόγων στις 16 Ιουνίου 2015, με μόνο στόχο να αυξήσει την αξία τους πριν προχωρήσει σε επιθετική πώλησή τους.

Οι επίμαχες αγορές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έγιναν μεταξύ 9:29 πμ και 9:44 πμ και αμέσως μετά οι traders της Morgan Stanley στο γραφείο του Λονδίνου προχώρησαν σε πώληση γαλλικών ομολόγων έναντι συνολικά 815 εκατ. ευρώ και βέλγικων έναντι €340 εκατ.

Πηγή: Bloomberg

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή