Οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι ηγέτες της ΕΕ, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στη Ρουμανία, καταδίκασαν τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ανέφερε ότι «η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της», ενώ ο Γιούνκερ προσερχόμενος στο Συμβούλιο ερωτηθείς σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες απάντησε: «Είμαι Κύπριος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ανάλογο θετικό κλίμα που εκφράστηκε με τη δήλωση Γιούνκερ, υπήρχε και στην αίθουσα της Συνόδου. Τόνιζαν όμως ότι: «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή».

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης,  είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στους οποίους υπογράμμισε την ανάγκη, εκτός από τα μηνύματα τα οποία η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη της, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα.

Στην παράλληλη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν μία «δεύτερη εισβολή». Πρόκειται όπως είπε για «την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε δήλωση στο διεθνή γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν «δεν διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της. Την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της» ενώ στήριξε πλήρως τις θέσεις Αναστασιάδη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του επιμένει στους υψηλούς τόνους. Μιλώντας,  σε φοιτητές της τουρκικής σχολής Ευελπίδων, είπε: «Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Ωστόσο ακόμα και αν η Τουρκία αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να είναι απομονωμένη σε επίπεδο ΕΕ το ερώτημα είναι εάν η απομόνωση της θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και αν τελικά οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων με στόχο την Άγκυρα, που θα την υποχρεώσουν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η Τουρκία δεν έχει – όπως τονίζουν και τουρκοκύπριοι αναλυτές – τα μέσα να πραγματοποιήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τα σκάφη που στέλνει εκεί, δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνολογία. Παράλληλα τα σημεία τα οποία δείχνει να επιλέγει προς το παρόν, εκτός των οριοθετημένων οικοπέδων, δεν εκτιμάται ότι έχουν κοιτάσματα.

Ως εκ τούτου επιβεβαιώνεται ότι μοναδικός στόχος είναι η πρόκληση έντασης και ίσως η επιδίωξη ενός ατυχήματος, που θα έχει σαν αποτέλεσμα ντόμινο εξελίξεων. Η Άγκυρα θέλει να πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα επιβάλει τα τετελεσμένα της και θα εκβιάσει εξελίξεις στην κατεύθυνση της συνδιαχείρισης.

Καμία δημοσίευση για προβολή