Οι ηγέτες της Ευρώπης “μοίρασαν τα σπόρια”… Αθήνα και Άγκυρα δηλώνουν ικανοποιημένες από τη Σύνοδο Κορυφής. Δύο κέρδη για την Ελλάδα και 3,5 δις για την Τουρκία

Άτολμη η Ευρώπη

Στο κείμενο συμπερασμάτων έχουν περιληφθεί αναφορές που επιθυμούσε η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση. Ικανοποίηση και στην Άγκυρα λόγω του νέου πακέτου ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την Τουρκία λόγω μεταναστευτικού. Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένεται το δείπνο των ηγετών, καθώς βασικό “πιάτο” στο “μενού” είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ικανοποίηση στην Αθήνα 

Βελτιώσεις σε δύο κρίσιμα σημεία όσον αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία απέσπασε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εντατική προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας, στα συμπεράσματα  σχετικά με την ανάγκη η Άγκυρα να επιμείνει στην πολιτική αποκλιμάκωσης που έχει ακολουθήσει τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προστέθηκε η φράση ότι πρέπει να διατηρηθεί «σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2021».

Επιπλέον, στην παράγραφο για το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ρητά την πλήρη δέσμευσή του υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σημειώνει επίσης τη σημασία των Βαρωσίων και του σεβασμού του καθεστώτος τους.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και τα τελικά συμπεράσματα αναμένεται να υιοθετηθούν επισήμως στο δείπνο των ηγετών.

Υπενθυμίζεται ότι την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων περί λύσης στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, επανέλαβε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το μεταναστευτικό και η Τουρκία 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η τουρκική θέση αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Οσον αφορά στο μεταναστευτικό και την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα:

Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

Ευχαριστημένη η Άγκυρα για τα 3,5 δισ. ευρώ

Στην Τουρκία αν και αναμένουν τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου των 27, επικρατεί ικανοποίηση λόγω του νέου πακέτου ύψους 3,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να διοχετευτούν προς την Άγκυρα για το προσφυγικό.

Η στάση της Γερμανίας εκτιμούν ότι εκφράζει τις θέσεις της Τουρκίας τόσο στο προσφυγικό όσο και στο λιβυκό, γεγονός που ικανοποιεί τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Αντίθετα η Αυστρία και ο Σεμπάστιαν Κουρτς ενοχλεί την Άγκυρα καθώς έθεσε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και αρκετές τουρκικές ιστοσελίδες στρέφουν τα βέλη τους κατά του Αυστριακού Καγκελάριου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή