Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου και μελετούν τον εξοπλισμό της

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της εκπόνησης των εναλλακτικών της σχεδίων της για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με δεδομένη την ένταση και την ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό,το Κογκρέσο θα μελετήσει και εντός 180 ημερών θα παρουσιάσει σχέδιο αναβάθμισης του στρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή. Αυτό θα συνδυαστεί με άρση του εμπάργκο εξοπλισμού της Μεγαλονήσου, δηλαδή θα της επιτρέψει ενίσχυση της Άμυνάς της από τις ΗΠΑ. Η αναβάθμιση αυτή εντάσσεται στην ανάπτυξη του νέου στρατηγικού Ατλαντικού άξονα στη Μεσόγειο, με επίκεντρο το Ισραήλ, βασικούς παραστάτες την Ελλάδα και την Κύπρο και ουσιώδη συνεργάτη την Αίγυπτο.

Υπό το πρίσμα αυτών των διευθετήσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης θα επισκεφθούν το Ισραήλ, όπου θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών. Αν και η τριμερής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, στην παρούσα φάση η συνάντηση των τριών πλευρών στο Ισραήλ σηματοδοτεί ακόμα μία πιο στενή συνεννόηση, σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένονται εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ρόλος του ελληνικού και εβραϊκού λόμπι

Στο νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, περιέχεται και πρόνοια η οποία αφορά στις σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ασφάλεια (στη Μεσόγειο) και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί. Ο ίδιος νόμος επιβάλει και περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση αυτή διαδραμάτισαν το ελληνικό και το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσινγκτον. Το ρόλο αυτό αναδεικνύει με δήλωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν, τόσο η συνεργασία του HALC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, όσο και του βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (πολιτικοί που συνδέονται διαχρονικά με το εβραϊκό και ελληνοκυπριακό λόμπι) οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα.

Πιο κοντά στις ΗΠΑ η Κύπρος

«Η πρόνοια αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αντιπαραγωγικού εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου, η οποία διακηρύχθηκε ως στόχος της κυβέρνησης Τραμπ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος καθιερώθηκε ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο: «Για πάρα πολύ καιρό οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει στην Τουρκία (τη δυνατότητα να ασκεί) ντε φάκτο βέτο σε μια στενότερη στρατηγική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο νόμος του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μία καλύτερη πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.

Τι θα εξετάσει το Κογκρέσο

Βάσει του νόμου, η έκθεση για την Κύπρο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

[more]

Πρώτον, περιγραφή της συνεχιζόμενης στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεύτερον, συζήτηση πιθανών βημάτων ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και βημάτων ενδυνάμωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και δυνατοτήτων ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τρίτον, μία ανάλυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ να αρνείται την εφαρμογή αδειών και άλλων εγκρίσεων για την εξαγωγή αμυντικού υλικού και αμυντικών υπηρεσιών στις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στη διμερή σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ικανότητα των ΗΠΑ και των εταίρων τους να επιτύχουν κοινούς στόχους ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέταρτον, ανάλυση για το κατά πόσο παρόμοια αμερικανική πολιτική συνάδει με τους συνολικούς στόχους της πολιτικής και ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πέμπτον, μία εκτίμηση του πιθανού αποτελέσματος της άρσης παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στα συμφέροντα των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις : [home]

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή