Οι ΗΠΑ καλούν την Άγκυρα να απομακρύνει άμεσα το γεωτρύπανο Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου

Η επικείμενη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα απασχολεί έντονα το τουρκικό Τύπο

Η έξοδος του Yavuz αποτελεί πρόκληση που «δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαιτώντας από την Τουρκία «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της» – όπως χαρακτηριστικά ανέφερ – και να απομακρύνει το γεωτρύπανο αυτό από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη δήλωση που έγινε προς το κανάλι OPEN και στην στην ιστοσελίδα  Hellas Journal (Mιχάλης Ιγνατίου) , το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι

  • «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων».

Η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης (equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

  • Διευκρινίζεται ότι η φράση «ακριβοδίκαιη λύση» για την κατανομή του φυσικού αερίου, δεν σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο θέση για μοίρασμα του στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στη βάση 50-50, όπως απαιτεί η Τουρκία.

Σταματείστε τώρα τις παράνομες ενέργειες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ένα προχωρημένο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση» εκ μέρους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η σημερινή δήλωση είναι ακόμα πιο βελτιωμένη από τις προηγούμενες και έρχεται μετά από πολλές προσπάθειες των Αμερικανών προς την Τουρκία για να τερματίσει τις προκλήσεις της εναντίον της Κυπριακή Δημοκρατίας.

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα Αγγλικά: “The United States is concerned about the activities of the drillship Yavuz, which is operating within the territorial sea of the Republic of Cyprus (ROC).  This provocative step raises tensions in the region.  Only the ROC, acting through its government, can consent to activities such as drilling within its territorial sea. We urge Turkish authorities to cease unlawful activities immediately and to remove the Yavuz from the ROC’s territorial sea. We encourage all parties to act with restraint.  Resource development in the Eastern Mediterranean should promote cooperation and provide a foundation for durable energy security and economic prosperity throughout the region. We continue to support development of an equitable solution for sharing the benefits of Cyprus’ hydrocarbon resources between the two communities”.

Πηγή: ΟPEN TV, Hellas journal.com

 

Καμία δημοσίευση για προβολή