Οι ΗΠΑ “μας έχουν αναθέσει” ειδικούς ρόλους στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, αποκάλυψε ο Πάνος Καμμένος

Οι ΗΠΑ μας έχουν αναθέσει ειδικούς ρόλους στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στην Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις. Και εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε την εγκατάσταση νέων αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, εξηγώντας πως “με τη (στρατιωτική) παρουσία τους στην Ελλάδα (οι ΗΠΑ) θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική”.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, «η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει χτίσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα, έχοντας προχωρήσει προγράμματα όπως αυτά της αναβάθμισης των F16 και των P-3 Orion. Παράλληλα έχουμε δεχτεί από τις ΗΠΑ δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε πολύ σημαντικό υλικό, όπως αυτή των Chinook, των Kiowa και άλλων μέσων που δεν είναι ανακοινώσιμα». 

Τι “μας έχουν αναθέσει” οι ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που πλέον έχουν χτίσει με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ», σχολίασε και συμπλήρωσε:

«Θεωρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και ουσιαστικά στο χτίσιμο της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, είπε,  για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μετά την εποχή της οικονομικής κρίσης, προς την πατρίδα μας και προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις». 

Ο υπουργός Άμυνας δεν θέλησε να αναφερθεί σε όσα συζητήθηκαν για τη διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα. “Συζητήθηκαν πολλά θέματα τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα, είπε. Σε γενικό πλαίσιο σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα και παράλληλα σχεδιάζουμε και καινούργιες συνεργασίες”. 

Πληροφορίες ανφέρουν ότι Πάνος Καμμένος πρότεινε να δημιουργηθούν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη .

Κρίσιμη η Σούδα για τις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  “ η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε όλους τους τομείς, από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ως τη στήριξη που παρέχουν στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τη στρατιωτική μας συνεργασία συν τη διπλωματική μας συνεργασία στις Βρυξέλλες”. Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της διευρυνόμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά αρκέστηκε να τονίσει  ότι “ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια προσέγγισης στη Μεσόγειο και σε κάθε άλλο μέρος του ΝΑΤΟ”.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ