Νέες κυρώσεις του Τραμπ στο Ιράν. Ποιοί χάνουν και ποιοί κερδίζουν

Δύο μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, το Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιβολή κυρώσεων. Αυτές αφορούν σε νομικά πρόσωπα που φέρονται να χρηματοδοτούσαν τις κακόβουλες δραστηριότητες του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC)

Ποιοί χάνουν, ποιόι κερδίζουν

Είναι προφανές ότι οι νέες κυρώσεις πλήττουν το Ιράν, ενώ ειδικοί αναφέρουν ότι ούτε οι ΗΠΑ  βγαίνουν κερδισμένες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και αναλύσεις, η Ευρώπη βγαίνει μάλλον χαμένη από αυτό το σκηνικό, σε αντίθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ που είναι οι ξεκάθαροι νικητές του παιχνιδιού.

Νέες κυρώσεις στο Ιράν από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ερευνούν κυρίως την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, η οποία φαίνεται να έδωσε πρόσβαση στο IRGC σε αμερικανικά δολάρια μέσω ενός συναλλαγματικού διαδικτύου μεγάλης κλίμακας. Ως πρώτο μέτρο, απαγόρευσαν οποιαδήποτε δραστηριότητά της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε το Ιράν να απομονωθεί οικονομικά και να μην μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά προγράμματα.

Πλήττονται ευρωπαϊκά συμφέροντα

Ευρώπη: Για την Ευρώπη, δεν είναι μόνο μία διπλωματική αποτυχία. Πλήττονται ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα που είχαν εμπορική δραστηριότητα με το Ιράν.

Μην ξεχνάμε ότι:

1. το Ιράν πρόσφατα έκανε το ευρώ επίσημο νόμισμα αναφοράς (με σκοπό βέβαια να ενισχύσει την ένταση με τις ΗΠΑ) και

2. Ιρανική κρατική εταιρία έχει ποσοστά σε ευρωπαϊκή πλατφόρμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Επιπλέον, η Ευρώπη επισημαίνει ότι χωρίς Plan B δεν υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα που να υποχρεώσει το Ιράν να κρατήσει τις δεσμεύσεις αποπυρηνικοποίησης.

Οι επιπτώσεις στε ΗΠΑ και Ιράν

[more]

ΗΠΑ: Η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρούσαν ότι η συμφωνία έπρεπε να διατηρηθεί και ότι η παραβίασή της θα φέρει διπλωματικά προβλήματα, γεγονός που ρίχνει τη δημοτικότητα του προέδρου Trump. Επιπλέον, η αποχώρησή του από τη συμφωνία δεν αποτρέπει το Ιράν από το να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ιράν: Είναι δεδομένο ότι οι κυρώσεις είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία του Ιράν και για τον πρόεδρό του Hassan Rouhani, μιας και οι κυρώσεις αυτές δίνουν πάτημα στους πολιτικούς του αντιπάλους να κάνουν λόγο για αποτυχία και υπενθυμίζουν ότι ποτέ δεν έπρεπε να κάνουν συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Οι νικητές των κυρώσεων

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, εξέφραζε πάντα την αντίθεσή του με τη συμφωνία που επέτρεπε ανάκαμψη του Ιράν και μεγαλύτερη επιρροή του στη Μ. Ανατολή.

Σαουδική Αραβία: Όπως και το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφραζαν δυσφορία με την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στο Ιράκ, στη Συρία, στο Λίβανο και στην Υεμένη. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι δύο χώρες αποτελούν τους πυρήνες του βασικού διπόλου Σιιτών και Σουνιτών, μία έχθρα που σιγοκαίει εδώ και 1300 χρόνια και περιστασιακά εκρήγνυται.

Με δυο λόγια

Η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία αποσταθεροποιεί ακόμα περισσότερο τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν ξέρουμε πώς θα απαντήσει το Ιράν στην επιβολή των νέων σκληρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή