ΟΙ ΗΠΑ πιστεύουν πως ήρθε η ώρα η Ελλάδα “να παίξει μπάλα” τώρα που η Τουρκία κάνει νερά

“Η Ελλάδα έχει μια πολύ σοβαρή ευκαιρία «να παίξει μπάλα», ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία παράγει αβεβαιότητες στην περιοχή”, είναι η άποψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θητεία του στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, τους τελευταίους μήνες, τον έχει πείσει ότι ο χάρτης των «frontier states» (χώρες που οι ΗΠΑ θεωρούν “μακρά σύνορα” τους επειδή έχουν εγκατεστημένες σημαντικές στρατιωτικές βάσεις τους) πρέπει να συμπληρωθεί οπωσδήποτε με την η Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι αναγνώστες του economico.gr είχαν την ευκαιρία, σε σειρά ρεπορτάζ και αναλύσεων, να διαπιστώσουν τις στενές σχέσεις που συνδέουν πλέον την κυβέρνηση Τσίπρα με την Ουάσινγκτον και την αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα.

ΟΙ ΗΠΑ φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει επίσης την συγκατάθεση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Φώφης Γεννηματά στην διεύρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα γι’αυτό και “κατανοούν” τη στάση που έχουν τηρήσει τόσο η ΝΔ όσο καιτο ΚΙΝ.ΑΛ. στη συμφωνία των Πρεσπών, της οποίας υπήρξαν οι αρχιτέκτονες.

“Η συνεργασία θα παραμείνει στενή”

Συνεπώς, θεωρούν ότι η σχέση τους με την Ελλάδα θα παραμείνει στενή, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα είναι στην εξουσία. Αυτή η πεποίθηση πηγάζει αφενός από τη διάψευση των φόβων τού τι θα μπορούσε να σημάνει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η ανάδειξη μιας αριστερής κυβέρνησης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου από την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και η Ν.Δ., θα συνεχίσουν αυτή την πολιτική. Αναλόγως, εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν θα εγείρει θέματα, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν εκείνη που έδωσε αέρα στα πανιά των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Έτσι ο  κ. Μίτσελ συχνά τονίζει στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ σοβαρή ευκαιρία «να παίξει μπάλα», ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία παράγει αβεβαιότητες στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη αντίληψη έχει μια αρκετά σημαντική γεωπολιτική διάσταση, λόγω των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της παρουσίας του ρωσικού στόλου στην περιοχή. Τα υψηλής τεχνολογίας αμερικανικά υποβρύχια τύπου 214 θεωρούνται από τους Αμερικανούς κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με σκοπό την παρακολούθηση των ρωσικών κινήσεων.

Αυτό το δεδομένο και οι γενικότερες συνθήκες στη Μεσόγειο, που συγκεντρώνουν ισχυρές αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, απαιτούν υποδομές και τεχνική υποστήριξη ευρείας κλίμακας, γεγονός που καθιστούν τη Σούδα βάση αιχμής για τις ΗΠΑ

Οι προσπάθειες της Αθήνας

Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της “Καθημερινής” (Βασίλης Νέδος) η ελληνική πλευρά κάνει το παν για να καλύψει τις ανάγκες των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις στη Σούδα βρίσκονται στα όριά τους.

Οι υποδομές έχουν ήδη διευρυνθεί προκειμένου να εξυπηρετήσουν την επισκευή ακόμη και αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke, τα οποία έχουν διαστάσεις περίπου 150-160 μ. επί 20-22 μ. και αποτελούν από τις μεγαλύτερες μονάδες επιφανείας του αμερικανικού ναυτικού. Επίσης, το κρηπίδωμα Κ-14 εξυπηρετεί αεροπλανοφόρα. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις ενώθηκαν με φράχτη ο οποίος φθάνει ώς την αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι, προκειμένου η μεταφορά φορτίων που φθάνουν από αέρος να μεταφέρονται με ασφάλεια στα πολεμικά πλοία. Αναζητούνται επίσης περαιτέρω χώροι για τη φιλοξενία ανδρών των ειδικών δυνάμεων, αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Ωστόσο, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βάση της Σούδας δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί χωρικά περαιτέρω. Στο Πεντάγωνο, οι Αμερικανοί επιτελείς εξετάζουν προσεκτικά τις επιλογές που έχουν συνολικότερα οι ΗΠΑ στην περιοχή. Ολα αυτά εξελίσσονται ιδιαιτέρως προσεκτικά προκειμένου να μη δημιουργηθεί στην Τουρκία η αίσθηση ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα διαταραχής της ήδη υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η στρατιωτική συνεργασία («mil to mil») ανάμεσα σε Αγκυρα και Ουάσιγκτον παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο, σε σύγκριση, βεβαίως, με τον «χειμώνα» που διανύουν πολιτικά.

Τι θέλει το Πεντάγωνο

Ως προς το τι αναμένεται να συμβεί, οι δηλώσεις του αρχηγού των στρατιωτικών επιτελείων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφοντ σε δημοσιογράφους σε πτήση από την Ελλάδα προς Ινδία είναι ενδεικτικές. Οι δυό πλευρές αναζητούν την ισορροπία  και τη βάση της συνεργασίας, άφησε να εννοηθεί. Το ζήτημα είναι τι ακριβώς μπορεί να γίνει. Η μεταφορά των αμερικανικών drones MQ-9 στη Λάρισα είναι ένα σχετικό παράδειγμα και η ενδεχόμενη προσπάθεια ενεργοποίησης μιας ακόμα βάσης στα νότια της Κρήτης (Τυμπάκι), για τη χρήση από την αμερικανική αεροπορία και τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ είναι, αν μη τι άλλο, ένδειξη της υφιστάμενης βούλησης, κατα τον στρατηγό.

Άλλωστε είναι γνωστό το “ενδιαφέρον των ΗΠΑ” να χρησιμοποιήσουν και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα – εκτός της Σούδας και του αεροδρομίου της Λάρισας που διατύπωσε με τον πιό επίσημο τρόπο ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη

Η συζήτηση για ανταλλάγματα έχει ανοίξει και η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο αμερικανικό Πεντάγωνο αναζητούνται εντατικά τρόποι ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και φαίνεται ότι το πρόγραμμα FMF (Foreign Military Financing), ή μια εκδοχή του, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί σύντομα.

Από το newsroom του economico.gr με στοιχεία ρεπορτάζ από την “Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

H Ελλάδα γίνεται το “μακρύ σύνορο” των ΗΠΑ στη Μεσόγειο με δύο νέες στρατιωτικές βάσεις

Οι αμερικανικές βάσεις φεύγουν από την Τουρκία και πάνε Ελλάδα, γράφει η WSJ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή