Οι ΗΠΑ «σφίγγουν τη θηλιά» στην Τουρκία: Θα ελέγχουν τη χρήση και τις πωλήσεις των επιθετικών drones τύπου Bayraktar

Οι ΗΠΑ θα ελέγχουν τις πωλήσεις των επιθετικών τουρκικών drones

Νέες πιέσεις στην Άγκυρα ασκούν οι ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, καθώς πλέον δείχνει αποφασισμένη να ελέγξει και τα «καμάρια» του Ερντογάν.

Έλεγχος των τουρκικών drones

Σύμφωνα με τον ιστοχώρο Ahval, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Δευτέρα το νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα (NDAA), το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ελέγχει και να αξιολογεί τις επιπτώσεις που επιφέρει στην εθνική ασφάλεια η διάδοση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου TB2 Bayraktar.

Η νομοθεσία επιτρέπει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο να ελέγχουν τις εξαγωγές των τουρκικών drones από το 2018 και εάν αυτά τα drones περιέχουν εξαρτήματα ή τεχνολογία που κατασκευάζονται από αμερικανικές εταιρείες. Ο νέος νόμος απαιτεί επίσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καθορίσει εάν οι εξαγωγές της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων.

Η Τουρκία βρίσκει «πελάτες»

Ο νόμος «θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια από τη πώληση των TB2 Bayraktar», είπε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας θεωρείται ότι βοήθησαν στη διασφάλιση της νίκης του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Υπάρχει «άνευ προηγουμένου ζήτηση» για τα drones TB2 Bayraktar από χώρες «πελάτες» όπως η Πολωνία, το Μαρόκο και η Ουκρανία, αλλά και από την Αγκόλα, την Αιθιοπία, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Ρουάντα λόγω της επιτυχημένης χρήσης τους στη μάχη τα τελευταία χρόνια.

Κόλαφος από Μενέντεζ

«Οι πωλήσεις drones της Τουρκίας είναι επικίνδυνες, αποσταθεροποιητικές και απειλούν την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Μενέντεζ, επιμένοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συμβάλλουν στην δράση αυτή και το νομοσχέδιο αυτό είναι μια αναγνώριση ότι πρέπει να αποτρέψουμε τα αμερικανικά εξαρτήματα από το να συμπεριληφθούν σε αυτά τα τουρκικά όπλα».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία φέρεται να χρησιμοποίησε τα Bayraktar και στη Λιβύη, μαζί με ένα νέου τύπου «drone δολοφόνο», ο οποίος επιτέθηκε σε μαχητές και θεωρείται πιο εξελιγμένος και «αυτενεργών». Ο ΟΗΕ επιδιώκει να βάλει φρένο στην ανάπτυξη τέτοιων οπλικών συστημάτων, τα οποία θεωρούνται άκρως επικίνδυνα και εκτός των ορίων που θέτουν οι διεθνείς συνθήκες για τη διεξαγωγή πολεμικών συρραξεων.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι η Τουρκία έχει δώσει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη των UAVs από τη στιγμή που αποβλήθηκε από το πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 (λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400), ως ένα φθηνό υποκατάστατο των αεροπλάνων, καθώς έχει «ξεμείνει» με παλιά και μη αναβαθμισμένα F-16, την ώρα που, για παράδειγμα, η Ελλάδα αναβαθμίζει την αεροπορία της με τα Rafale.

Καμία δημοσίευση για προβολή