Oι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων

Οι προσδοκίες της αγοράς για νομισματική χαλάρωση στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο μετατοπίζονται χρονικά. Οι επενδυτές αναβάλλουν τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, καθώς η μάχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με τον πληθωρισμό περιπλέκει τα σχέδια χαλάρωσης άλλων κεντρικών τραπεζών.

Καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα τελευταία από μια σειρά δυσμενών στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αγορές περιόρισαν τις προβλέψεις τους για μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, όπως και από την ίδια τη Fed.

«Τα προβλήματα πληθωρισμού της Fed έχουν παγκόσμια διάσταση και οι άλλες κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να τα αγνοήσουν», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING στη Νέα Υόρκη. «Ειδικότερα, αν η Fed δεν μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια σύντομα, θα μπορούσε να ενισχύσει την ισχύ του δολαρίου, γεγονός που προκαλεί άγχος στην ευρωπαϊκή οικονομία και περιορίζει την ικανότητα άλλων κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια».

Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό που συμβαίνει στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσε να βγει στην επιφάνεια και στην Ευρώπη».

“Δεν έχουμε τα ίδια προβλήματα με τις ΗΠΑ”

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και της BoE υποστηρίζουν ότι δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα πληθωρισμού με τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν περισσότερα περιθώρια να μειώσουν τα επιτόκια νωρίτερα.

Όμως οι μεταβολές στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων δείχνουν τον παγκόσμιο αντίκτυπο του επίμονου προβλήματος πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Οι traders αναμένουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά μέσο όρο κατά περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, αρχής γενομένης από την επόμενη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ανέμεναν σωρευτικές μειώσεις 0,88 μονάδων.

Στις αρχές του έτους, όταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εμφανιζόταν σε πιο σταθερή καθοδική πορεία, ανέμεναν μειώσεις 1,63 μονάδων.

Οι αγορές αναμένουν τώρα περικοπές της BoE κατά 0,44 ποσοστιαίες μονάδες φέτος έναντι 0,56 μονάδων πριν από δύο εβδομάδες και 1,72 μονάδων στις αρχές του έτους.

Το υπόβαθρο για την αλλαγή αυτή ήταν οι μειωμένες προσδοκίες της αγοράς για τη Fed, η οποία θα διατηρήσει τα επιτόκια στο υψηλό 23 ετών στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Ενώ στις αρχές του έτους οι επενδυτές ανέμεναν έως και έξι μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας, φέτος αναμένουν πλέον μία ή δύο.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή