Ενεργειακό κόμβο διεθνούς βεληνεκούς θέλει την Ελλάδα το Πεκίνο Πού σκέφτεται να επενδύσει η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου

Ρεκόρ σημείωσε η παραγωγή αιολικής ενέργειας

Δεν είναι η Ελλάδα μόνο ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο που ενδιαφέρει τους Κινέζους, κυρίως μέσω του λιμανιού στον Πειραιά.

Το Πεκίνο διαβλέπει την ανάδειξη της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο διεθνούς βεληνεκούς και για αυτό δρομολογεί την επέκταση της παρουσίας του στα ενεργειακά πρότζεκτ της χώρας.

Αυτό προκύπτει από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης με τον Κινέζο ομόλογό του, αλλά και από τις επαφές που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο της China Gezhouba Group.

Ενδιαφέρον για ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ

Όπως διαβεβαίωσε ο Κου Γουέι, επικεφαλής της κρατικής State Grid International, στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, η State Grid, που κατέχει ήδη το 24% του ΑΔΜΗΕ , θα ασκήσει το δικαίωμά της της πρώτης προτίμησης, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Ο Κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε τον Κινέζο αξιωματούχο για το ενδιαφέρον, ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει αυστηρά το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζουν οι κοινοτικοί κανόνες.

Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τις κινεζικές επιχειρήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς μετοχών στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη ΔΕΠΑ.

Ενδιαφέρον και για την Αριάδνη

Ο ΑΔΜΗΕ έχει μία κόρη που αναδεικνύεται σε «πολύφερνη νύφη».

Η Αριάνδη, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, η «Αριάδνη Interconnection» είναι η θυγατρική του που γεννήθηκε με σκοπό την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.

Το έργο, που έχει στόχο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού σε βάθος χρόνου, θα είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα, αφού ο προϋπολογισμός του ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Αριάδνη αναζητά στρατηγικούς επενδυτές και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να διαθέσει, για το σκοπό αυτό, το 39% των μετοχών της.

Σε αυτό το πακέτο θέλουν μερίδιο οι Κινέζοι, όταν οριστικοποιηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η νέα μορφή του έργου (που είχε ξεκινήσει ως έργο κοινού ενδιαφέροντος PCI, αλλά εξελίσσεται σε έργο εθνικού σκοπού).

Για το σκοπό αυτό υπογράφηκε και η συμφωνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη, μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη και του προέδρου της State Grid Corporation of China, Κου Γουέι.

Ο κολοσσός China Energy Engineering στην Κρήτη

«Απόβαση» στην Κρήτη θα πραγματοποιήσει ο κινεζικός κολοσσός China Energy Engineering Group.

Η εταιρεία, που βρίσκεται στη θέση 333 του καταλόγου Fortune Global 500 και έχει παρουσία σε πάνω από 140 χώρες παγκοσμίως θα μετάσχει στο έργο MINOS 50MW και θα παράσχει προηγμένη κινεζική τεχνολογία, για την ανάπτυξη του ηλιοθερμικού πάρκου που θα γίνει στη Σητεία και θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία της Κρήτης.

Πρόσκληση για αιολικά πάρκα και διαχείριση απορριμμάτων

Στον κατάλογο των έργων που έθεσε υπόψη των κινεζικών αρχών το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνονται επίσης :

  • αιολικά πάρκα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες
  • έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο.

Όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο ο κατάλογος των έργων δεν είναι δεσμευτικός, ωστόσο εκφράζει το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για συμπράξεις σε κρίσιμα ενεργειακά έργα.

Καμία δημοσίευση για προβολή