Οι κρίσιμες αξιολογήσεις του 2020 και οι στόχοι της Αθήνας – Ευφορία στην κυβέρνηση από την αναβάθμιση του Ιαπωνικού Οίκου R&I

Η χθεσινή συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων του 2020, το οποίο και αναμένεται να εξειδικευτεί το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται εντάσσονται στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της Αθήνας, εν όψει των κρίσιμων εβδομάδων που θα ξεκινήσουν με την έναρξη της νέας χρονιάς για την ελληνική οικονομία.

Μέσα στο 2020, η Αθήνα αναμένει δύο  εκθέσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, από το πρόσημο των οποίων θα εξαρτηθούν πολλά και επί της ουσίας του κυβερνητικού έργου αλλά και για την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα κινηθεί η οικονομία.

Πρόκειται για:

  • Την πέμπτη  έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας,  αναφορικά με τον κυοφορούμενο μηχανισμό αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων ώστε να τροφοδοτήσουν επενδύσεις 5,1 δισ ευρώ έως τα μέσα του 2022.
  • Την ειδική έκθεση της Κομισιόν για τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Στη διαδικασία αυτή εντάχθηκε πέρυσι η Ελλάδα λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων που έχει στη διεθνή επενδυτική της θέση, στις εξαγωγές, στην παραγωγικότητα, στα κόκκινα δάνεια αλλά και σε πεδία όπως είναι η ενέργεια και η φτώχεια

Η κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία προκειμένου να πετύχει τον υπ αριθμόν ένα στόχο, δηλαδή, την αλλαγή του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ως ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος αλλά και της βελτιωμένης άποψης για την ελληνική οικονομία, ενός «συντηρητικού» οίκου αξιολόγησης, η οποία προέκυψε από τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την εφαρμογή μίας συνεκτικής και ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής, χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη σημερινή αναβάθμιση της χώρας από τον ιαπωνικό οίκος αξιολόγησης «Rating and Investment Information, Inc. (R&I)».

Σύμφωνα με τον υπουργό, παρά το ότι η R&I δεν είναι επιλέξιμος οίκος αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB eligible), η εν λόγω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (αξιόχρεου) του ελληνικού δημοσίου δίδεται 8 μήνες μετά την αμέσως προηγούμενη από τον ίδιο οίκο (Απρίλιος 2019), ενώ το νέο rating είναι το υψηλότερο συγκριτικά με όλων των άλλων οίκων και μόλις 2 βαθμίδες πίσω από το investment grade status (ΒΒΒ-). «Το υπουργείο Οικονομικών, με τον ΟΔΔΗΧ, συνεχίζει τη βήμα- βήμα αποκατάσταση της κανονικότητας», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (αξιόχρεου) της ελληνικής οικονομίας, κατά δύο βαθμίδες, από Β+ με θετική προοπτική (positive outlook) σε ΒΒ με σταθερή προοπτική (stable outlook).

 

Καμία δημοσίευση για προβολή