Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία: Παράταση της αποπληρωμής ζητά η αγορά – Τι θα γίνει με τα χρέη των Ιδιωτών που προέκυψαν από την πανδημία

Οι 4 στους 10
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία παρουσιάζουν αυξητική τάση. Το παρηγορητικό στοιχείο είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των χρεών είναι βραδύτερος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Για το 2020 τα νέα  χρέη σύμφωνα με την  ΑΑΔΕ υπολογίζονται στα 5 δισ. ευρώ έναντι των 6,4 δισ. ευρώ το 2019 και των 7,9 δισ. ευρώ το 2018. Όσον αφορά τα χρέη που έχουν “παγώσει” εξαιτίας της πανδημίας, αυτά  υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Αν θα αποπληρωθούν ομαλά μετά το πέρας του προσωρινού “παγώματος” ή αν θα προστεθούν στα ληξιπρόθεσμα εκτοξεύοντας το ιδιωτικό χρέος.

Tα χρέη που βρίσκονται σε αναστολή δημιουργήθηκαν κυρίως από την πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά από την δεύτερη και αυτό διότι στην πρώτη είχε παγώσει και η καταβολή του φόρου εισοδήματος, ενός δηλαδή σημαντικού κύριου φόρου που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος,  σε αντίθεση με τώρα που πρέπει να καταβληθεί κανονικά.

Οι επιχειρήσεις καταβάλουν με συνέπεια τις φόρο-υποχρεώσεις τους

Οι επιχειρήσεις καταβάλουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους στην εφορία συγκριτικά με τους ιδιώτες και αυτό διότι έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό η καταβολή από το κράτος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ένα από τα σημαντικότερα και πιο αποδοτικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Σε αντίθεση, οι ιδιώτες δυσκολεύονται περισσότερο να εξυπηρετήσουν ομαλά τόσο τις τρέχουσες όσο και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Τι ζητά η αγορά: Eίναι δεδομένο ότι τα χρέη θα επηρεάσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων. Η αγορά ζητά παράταση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στην εφορία, ωστόσο επισημαίνουν ότι η αναστολή χρεών και η παράταση της αποπληρωμής μετατείθουν το  πρόβλημα και δεν το λύνουν. Για αυτό θα ήταν προτιμότερη η διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας με κριτήριο την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Δείτε ακόμη: Συναγερμός στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη του κοροναϊού – Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Κρίσεων. Αναστέλλονται οι πτήσεις από Βρετανία προς Γερμανία, Ιταλία και τέσσερις ακόμα χώρες

Πόσο εφικτό είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αγοράς;

Το ΥΠΟΙΚ προς το παρόν δεν  σχεδιάζει “κούρεμα’’  χρεών αλλά νέο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, του εργαλείου που θα βοηθήσει τους πληττόμενους κλάδους να μην αυξηθούν τα χρέη τους.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια απόφαση περί διαγραφής κορωνο-χρεών του ιδιωτικού τομέα είναι κάτι το οποίο αφορά όλη την ΕΕ και πρέπει πρώτα να συζητηθεί στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν να υπενθυμίσουμε ότι δίνεται η ευκαιρία σε όσους είχαν υπαχθεί στις παλιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων στην εφορία  αλλά έχασαν τις ρυθμίσεις τους από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και τον Νοέμβριο 2020 να ξαναμπούν σε διαδικασία διακανονισμού.

Δείτε επίσης

Γώγος για τη μετάλλαξη του κοροναϊού: «Όλα τα είχαμε, τώρα έχουμε και αυτό» – Τι είπε για τις πτήσεις από Βρετανία

Το “Γκαμπί της βασίλισσας” παίζει ο Ερντογάν – Πλήρης ανατροπή των σχεδιασμών της Άγκυρας – Τώρα “ψάχνεται” με Ισραήλ και Σαουδική Αραβία

Ρεκόρ διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή