Οι μεγάλες προσδοκίες του 2020 – Οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και τα “ανοιχτά μέτωπα. “Ολες οι ημερομηνίες “κλειδιά” του πρώτου εξαμήνου.

Το 2020 συνδέεται με μεγάλες προσδοκίες για την Ελληνική οικονομία. Αλλά και πολλές προκλήσεις. Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ξεκινά μία περίοδος περίπου έξι μηνών, κατά την οποία θα κριθούν πολλά τόσο σε σχέση με την πληρωμή των επόμενων δόσεων όσο όμως και γενικότερα για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με αποκορύφωμα την ομαλή επιστροφή της χώρας στην “κανονικότητα” του δανεισμού από τις αγορές.

Σε αυτό το εξάμηνο, αναμένεται να “κλειδώσουν” οι αποφάσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και οι αποφάσεις για την χρήση των κερδών από τα ομόλογα (SMPs και ANFAs) για προσυμφωνημένες επενδύσεις.Παράλληλα, μέσα σε αυτό το διάστημα,  θα διενεργηθούν δύο μεταμνημονιακές επισκέψεις των θεσμών που θα πρέπει να πιστοποιήσουν τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης και οι οποίες θα λειτουργήσουν ως «διαβατήριο» για μια σειρά από αποφάσεις του Eurogroup.

Στην ίδια βάση, μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 θα κριθούν και οι αποφάσεις για μια σειρά από πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η “κάθοδος των δανειστών”

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναμένονται στην Αθήνα περί τα τέλη του Ιανουαρίου (πιθανότατα αμέσως μετά το Eurogroup της 20ής Ιανουαρίου) και στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν με κυβερνητικά στελέχη θα βρεθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα. Από το βαθμό και την έκταση όσων έχουν υλοποιηθεί θα αποκτήσουν μια πρώτη, ασφαλή εικόνα, για το που και πώς βαδίζει η χώρα μετά την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης, τον περασμένο Ιούλιο σε σχέση με τις υποχρεώσεις της ως κράτος σε καθεστώς “Ενισχυμένης Εποπτείας”.

Η 5η αξιολόγηση αποτελεί ένα κρίσιμο και ταυτόχρονα δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς είναι επιβαρημένη με τις καθυστερήσεις που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο διάδοχο σχήμα.

Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες

  • Στις 27 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
  • Στις αρχές Μαρτίου Κομισιόν και ΕΚΤ θα έχουν ολοκληρώσει την τεχνική εργασία που τους ανέθεσε το Eurogroup αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα SMPs και ANFAs.
  • Στις 6 Μαρτίου αναμένονται οι  προκαταρκτικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019.

[more]

  • Στις Eurogroup στις 16 Μαρτίου είναι πιθανό να ληφθεί απόφαση ώστε μέρος των κερδών από ελληνικά ομόλογα να χρηματοδοτεί συμφωνημένες επενδύσεις.
  • Στις 20 Μαρτίου επιστέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση τους.
  • Μεταξύ 13-19 Απριλίου θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Σε αυτή η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει νέο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής χρεών προς το Ταμείο.
  • Στις 23 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019.
  • Στο Eurogroup της 18ης Μαΐου εκτιμάται πως θα γίνει η συζήτηση για την αλλαγή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
  • Στις 4 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

Τα οικονομικά μέτωπα της κυβέρνησης

Οι ρυθμοί στο οικονομικό επιτελείο είναι ήδη πυρετώδεις, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα η κυβέρνηση προγραμματίζει να δημοσιοποιήσει ένα ελληνικής “ιδιοκτησίας”, όπως το τιτλοφορεί,  σχέδιο μεταρρυθμίσεων με αναλυτικό πλάνο ανά υπουργείο. Ωστόσο, παράλληλα, επιχειρεί να κλείσει και τα μέτωπα που “παρέλαβε” και περιέχονται στη “λίστα” των “θεσμών”:

  • Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Οι τράπεζες παραμένουν το κρίσιμο  θέμα στην ατζέντα των δανειστών. Η επιτυχία του Ν. “Ηρακλής”, το επόμενο σχήμα απομείωσης των NPLs που έχει προαναγγελθεί για το 2020 (σ.σ. με αφετηρία την πρόταση της ΤτΕ) αλλά και το πτωχευτικό πλαίσιο που ετοιμάζεται είναι κρίσιμα στοιχήματα  στο τραπεζικό πεδίο. Συμπληρώνονται από την επιτάχυνση του εξωδικαστικού, την ομαλή υλοποίηση των πλειστηριασμών, αλλά και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των δικαστικών υποθέσεων.
  • Κοινωνική ασφάλιση. Πρέπει να ολοκληρωθεί η ενοποίηση όλων των Ταμείων στον ΕΦΚΑ και η νέα επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.
  • Ιδιωτικοποιήσεις. Στο Ελληνικό , το μεγάλο στοίχημα της Αθήνας είναι να ξεκινήσουν “οι μπουλντόζες” μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Στην Εγνατία Οδό επιχειρείται η προώθηση του διαγωνισμού, ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν και στη Μαρίνα Αλίμου, στα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και στο θέμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και την πώληση του 30%. Εκκρεμούν επίσης οι κινήσεις σε ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Περιφερειακούς Λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
  • Αντικειμενικές αξίες: Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών πλέον έχει ορισθεί για τον προσεχή Μάιο (αναβολή από τα μέσα του 2019). Συνδέεται με την προσπάθεια μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 8% μεσοσταθμικά.
  • Οφειλές κράτους προς ιδιώτες. Η προσπάθεια μηδενισμού τους έχει μεταφερθεί χρονικά για το 2020 και σε ένα μέρος (εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις) για το 2021. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει μία σειρά από συστάσεις ώστε να μη δημιουργείται νέος όγκος οφειλών.
  • Ενέργεια. Παρεμβάσεις εξυγίανσης της ΔΕΗ αλλά και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή