Οι μειωμένες εισφορές αφορούν το 25% των ελεύθερων επαγγελματιών – Αναλυτικοί πίνακες

Περίπου 250.000 μη μισθωτούς  (1 στους 4) αφορούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ελάφρυνση των εισφορών το 2019, τόσο σε κύρια όσο και σε επικουρική σύνταξη και εφάπαξ. Συγκεκριμένα αφορούν όσους δηλώνουν πάνω από 7.032 ευρώ. Συνολικά, οι επαγγελματίες ανέρχονται κοντά στο 1 εκατομμύριο, ενώ συνολικά οι μη μισθωτοί (επαγγελματίες και αγρότες) ανέρχονται σε 1,5 εκατομύρια.

Την ίδια στιγμή η μείωση στο ποσό που πρέπει να καταβάλλει 1 στους 4 επαγγελματίες ως εισφορές είναι υποδιπλάσια σε σχέση με εκείνη που προβάλλει η κυβέρνηση, καθώς από το 2019 καταργείται η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών.

Έτσι, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2017, το 25% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα.

Γιατί το 25% και όχι όλοι; Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, καμία ελάφρυνση δεν ισχύει για τους μη μισθωτούς που δηλώνουν εισόδημα έως 7.032 ευρώ (και οι οποίοι θα καταβάλλουν υποχρεωτικά το χαμηλότερο ασφάλιστρο των 117 ευρώ υπέρ του κλάδου σύνταξης) ενώ οι εξαγγελίες αφορούν  όσους δηλώνουν πάνω από 7.032 ευρώ.

Ωφελημένοι βγαίνουν οι μη μισθωτοί με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ οι οποίοι σε σχέση με την υπέρμετρη επιβάρυνση που περίμεναν να υποστούν το 2019, θα έχουν ελαφρύνσεις που φτάνουν από 30% έως και 60% στα υψηλά εισοδήματα.

Περισσότερο ευνοούνται οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες οι οποίοι γλίτωσαν το έξτρα χαράτσι υπέρ επικούρησης και εφάπαξ. Η ελάφρυνση της έξτρα εισφοράς όμως θα μετατρέψει σε ψιχία την επικουρική τους και το εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

– Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

– Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

– Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

Στους πίνακες που ακολουθούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά την νέα εισφορά που τους αναλογεί.

Περισσότερα σε λέξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

pinakas1.PNG

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ- ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

pinakas2.PNG

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ- ΓΙΑΤΡΟΙ

pinakas3.PNG

ΑΓΡΟΤΕΣ

pinakas4.PNG

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ Μαίρης Λαμπαδίτη).

Καμία δημοσίευση για προβολή