Θοδωρής Καλούδης

Οι νέοι γύρισαν την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ – Μόνο … 660 ψήφους (1.48%) συγκέντρωσε η κυβερνητική παράταξη στις φοιτητικές εκλογές.

Του Θοδωρή Καλούδη

Αν οι εκλογές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποτελούν μια εκτεταμένη και ασφαλή δημοσκόπηση των τάσεων που επικρατούν στη νεολαία (αφού το δείγμα με κάλπη ήταν φέτος 46.300 νεαρά άτομα) τότε τα πράγματα δεν είναι καλά για το ΣΥΡΙΖΑ. Η φοιτητική του παράταξη κατάφερε να συγκινήσει μόλις 660 σπουδαστές και κατετάγη τελευταία με 1,48%.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι απογοητευτικό για το κυβερνών κόμμα και προβληματίζει έντονα το Μαξίμου, που απέναντι στην “εξαφάνιση” της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει για μιά ακόμη χρονιά την κυριαρχία του ιδεολογικού και πολιτικού αντίπαλου, της ΝΔ, στη σπουδάζουσα νεολαία. Και όχι μόνο. Είδε και τις “ανταγωνιστικές” φοιτητικές παρατάξεις από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, την Αριστερά και Κεντροαριστερά να παίρνουν αξιοσέβαστα ποσοστά, κερδίζοντας ισχυρή απήχηση σε σημαντικά στρώματα της σπουδάζουσας νεολαίας. Η ΔΑΠ (ΝΔ) ήρθε πρώτη με 39%, η ΠΣΚ (ΚΚΕ) δεύτερη με 24,80%, η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) τρίτη με 11,22%. Ακολούθησαν άλλοι δύο αριστεροί συνασπισμοί (προσκείμενοι στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερα) με 6,81% και 5,82% για να τερματίσει τελευταία η παράταξη “Bloco” του ΣΥΡΙΖΑ με 1,48%.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα συναισθήματα του πρωθυπουργού όταν πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα, αλλά όσοι γνωρίζουν, αναφέρουν ότι στο Μαξίμου “χτύπησε συναγερμός”. Το περιβάλλον του κ. Τσίπρα διακατέχεται από σφοδρή ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στις  επικείμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές .

Ο πίνακας από το in.gr

Παρά το πρόβλημα αξιοπιστίας που υπάρχει για τις φοιτητικές εκλογές, λόγω των διαδικασιών με τα ξεχωριστά αποτελέσματα που εκδίδουν κάθε χρόνο οι παρατάξεις, η αναμέτρηση αυτή δεν παύει να αποτελεί μία ενδεικτική «απεικόνιση» της απήχησης των κομμάτων στη σπουδάζουσα νεολαία.

Από τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών προκύπτει καθαρά ότι τόσο ο πρωθυπουργός προσωπικά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν “γκελ” στη φοιτητικά νεολαία, δεν μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες της και τις γενικότερες τάσεις που επικρατούν στους νέους πολίτες. Ο πολιτικός λόγος τους και τα μηνύματα που εκπέμπει η πολιτική τους (αλλά και η ηθική της πολιτικής τους) θεωρούνται ξεπερασμένα και παλαιοκομματικά. Απέναντι στις δημιουργικές ανησυχίες και τις φιλοδοξίες της νέας γενιάς, το κυβερνητικό μοντέλο της επιδοματικής μιζέριας – που θέλει τους νέους να ζουν στο επίπεδο του “κατώτερου δυνατού μέσου όρου” ή να φεύγουν μετανάστες – απορρίπτεται μαζικά. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που ονειρεύονται οι νέοι.

Και έχουν δίκιο που ανησυχούν και ταράζονται οι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα, με την “φωτογραφία” – μήνυμα που έλαβαν από τις φοιτητικές εκλογές. Πάνε σε εκλογική αναμέτρηση το Μάϊο με το πιό ζωντανό και ελπιδοφόρο τμήμα της κοινωνίας να τους έχει γυρίσει την πλάτη.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή