Οι παροχές πνίγηκαν στις «Πρέσπες» – Η συμφωνία και οι συνθήκες επικύρωσής της στη Βουλή οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός διχαστικού κλίματος που είναι αρνητικό συνολικά για τη χώρα, αλλά και ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η επένδυση του Αλέξη Τσίπρα στις παροχές και τα ρουσφέτια του προηγούμενου διμήνου πνίγονται στις «Πρέσπες» και η επιχείρηση «ανατροπής» του, σε βάρος της κυβέρνησης, κλίματος δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως τουλάχιστον δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Από τη δημοσκόπηση της Pulse (για τον ΣΚΑΪ) προκύπτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, με το 5% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 να εμφανίζονται ότι ενισχύουν τη Χρυσή Αυγή. Το προβάδισμα της Ν.Δ. παραμένει σταθερό στο 10,5%, σε ποσοστά που, αν διατηρηθούν, ενδεχομένως της δίνουν αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Οι Πρέσπες οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός διχαστικού κλίματος που είναι αρνητικό συνολικά για τη χώρα, αλλά και ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειονότητα της κοινής γνώμης αντιτίθεται στη συμφωνία, με τους πολίτες (στη Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα) να είναι «στα κάγκελα».

Σοβαρό πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα αποτελεί επίσης το γεγονός  ότι ο πρώην κυβερνητικός του εταίρος κ. Π. Καμμένος, όχι μόνον δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ρίξει τους τόνους έναντι του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά αντιθέτως ακολουθεί στρατηγική συνεχούς κλιμάκωσης με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές.

Δηλωτικό των προθέσεων του κ. Καμμένου να διατηρήσει ανοικτό μέτωπο με το Μαξίμου είναι πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μετά τις κατηγορίες περί εξαπάτησης από τον πρωθυπουργό και αποστασίας, την Πέμπτη, στη Βουλή άφησε σαφείς αιχμές για παρεμβάσεις συμβούλου του κ. Τσίπρα στη Δικαιοσύνη, δείγμα των επόμενων κινήσεών του, δεδομένου ότι “γνωρίζει πολλά” και είναι απρόβλεπτος.

Μία ακόμη «πληγή» που αφήνει πίσω της η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για τον κ. Τσίπρα είναι οι καταγγελίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης περί «συναλλαγής», προκειμένου να διασφαλίσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποκρούει τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ομως, στο παρασκήνιο προεξοφλείται πως υπουργοί και βουλευτές όπως οι κ.κ. Ελενα Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος, Σπ. Δανέλλης θα φιλοξενηθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία με τα απομεινάρια της  ΔΗΜΑΡ (οι μισοί από τους λίγους αυτού του κόμματος έφυγαν και οι υπόλοιποι παρέμειναν στο ΚΙΝ.ΑΛ. μην προσφέροντας όμως κάτι ουσιαστικό).

Τέλος, σε μία ακόμη δυσμενή «μεταβλητή» για το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να αναδειχθεί η κατάσταση στο εσωτερικό της Βόρειας (πλέον) Μακεδονίας. Η γειτονική χώρα οδεύει σε προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και διπλές κάλπες, δηλαδή να διεξαχθούν παράλληλα και βουλευτικές εκλογές.

Σε ένα πολωμένο κλίμα και έχοντας διασφαλίσει την εισδοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δεν αποκλείεται να προχωρήσει για ψηφοθηρικούς λόγους σε λεκτικές αμφισβητήσεις πτυχών της συμφωνίας, με αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Με αυτά και με εκείνα, το επιτελείο του πρωθυπουργού εμφανίζεται σε σύγχυση σε ό,τι αφορά το χρόνο των εκλογών, με τον κ. Τσίπρα να επιθυμεί να το «τραβήξει» έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, τον Οκτώβριο, περιμένοντας να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από τις «Πρέσπες» και να εμφανιστούν καλύτερα δημοσκοπικά αποτελέσματα, ως συνέπεια νέων «θετικών μέτρων» που σχεδιάζει να πάρει.

Καμία «μνημονιακή» κυβέρνηση όμως δεν κέρδισε εκλογές. Πολύ περισσότερο μια κυβέρνηση που έχει ενοχοποιηθεί στην κοινή γνώμη για τις «Πρέσπες».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή