Οι παροχές της Κυβέρνησης “έχουν εξαφανίσει” το υπερπλεόνασμα που θα προέκυπτε μέσα στη χρονιά…

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση προσπαθεί να “διορθώσει” το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις χρεών και τις παροχές που κατατίθεται στη βουλή προς ψήφιση.

Συγκεκριμένα ετοιμάζει:

βελτίωση με την οποία θα αυξηθούν οι δόσεις χρεών προς την εφορία για τις εταιρίες, σε έως 24 μήνες για οφειλές από τακτικούς φόρους (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) ή και 36 για οφειλές από έκτακτη αιτία (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα κλπ). Ωστόσο οι φορείς της αγοράς ζητούσαν τουλάχιστον 60 δόσεις (αν όχι 120 και πλήρη εξίσωση με τα χρέη των φυσικών προσώπων) αντί 18 ή 36 που προέβλεπε αρχικά το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Παραμένει έτσι η διάκριση μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων (120 δόσεις για ατομική επιχείρηση και μόλις 24 ή 36 για προσωπικές επιχειρήσεις που έχουν μορφή νομικού προσώπου όπως μονοπρόσωπες ΕΠΕ ή ΙΚΕ κλπ).

εξετάζει αλλαγές και στον ΦΠΑ για ροφήματα που όταν σερβίρονται θα φορολογούνται με 24%, ενώ μη σερβιριζόμενα φορολογούνται με 13% (πχ κακάο, τσάι κλπ) για να μην προκύψει νέο «αλαλούμ» στον κλάδο της εστίασης.

Παράλληλα η κυβέρνηση φαίνεται να «τα δίνει όλα» ως τις 20 Μαΐου καθώς:

την ερχόμενη Δευτέρα θα μοιραστούν 830 εκατ. ευρώ σε 2,55 εκατομμύρια συνταξιούχους (από 325 ευρώ κατά μέσον όρο καθαρά). Το ακριβές ποσόν θα υπολογιστεί στη σύνταξη Μαΐου που έλαβαν οι δικαιούχοι και στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ότι, εκτός από όσους παίρνουν την προσωρινή, θα λάβουν το βοήθημα επιπλέον και όσοι παίρνουν σύνταξη της Πρόνοιας από τον ΟΠΕΚΑ.

από την ίδια ημέρα θα ισχύσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

νωρίτερα (ως τις 16 Μαΐου) επιδιώκεται να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εξαφάνισε το υπερπλεόνασμα που υπολόγιζε ότι θα προέκυπτε στα επόμενα ¾ της χρονιάς, καθώς οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του α΄τριμήνου και ο δημοσιονομικός χώρος προϋπολογίστηκε στα 1,140 δισ. ευρώ, ενώ η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανεβάζει το τελικό κόστος στα 1,271 δισ. ευρώ. Δηλαδή υπερβαίνει κατά 11,5% και το δημοσιονομικό υπερ-πλεόνασμα, πριν καν αυτό προκύψει και ενώ εκκρεμούν και δεν πληρώνονται τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ «τελεσίδικα» για αναδρομικά συντάξεων, 250.000 απλήρωτες νέες συντάξεις κόστους 1,2 δισ. ευρώ και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ ύψους πολλών δισ. που θα δημοσιευθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή