Οι “πολακίστας” βγάζουν γλώσσα στον Αλέξη. Αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ο κόσμος του, αυτόν εμπιστεύεται…

    Πως οι

    Στην ουσία ο Π. Πολάκης βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο πολιτικό limbo, καθώς η υποψηφιότητά του μάλλον πρέπει να θεωρείται «τελειωμένη», ωστόσο, δεν τίθεται -τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος- ζήτημα παραμονής του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή στο κόμμα, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό αν ο Α. Τσίπρας θα αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα και να ζητήσει τη διαγραφή του (μέχρι σήμερα) στενού συνεργάτη του και εκφραστή μιας πολύ χαρακτηριστικής πτυχής της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος.

    Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημάνει το economico.gr, όλα αυτά μοιάζουν «πολύ λίγα, πολύ αργά», καθώς επί σχεδόν οκτώ χρόνια ο Π. Πολάκης απήλαυσε της ανοχής και της κάλυψης του ίδιου του Α. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι αρκετά συχνά έβγαινε εκτός γράμμής, προκαλούσε αντιδράσεις με τις θέσεις και τη συμπεριφορά του και -σε όχι λίγες περιπτώσεις- είχε προκαλέσει δυσφορία ακόμα και σε στελέχη του ίδιου του κόμματός του, όπως με ορισμένες παρεμβάσεις του στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

    ***

    Η πολιτική «κληρονομιά» Πολάκη και οι “πολακίστας”. Με απλά λόγια, ακόμα κι αν ο Α. Τσίπρας «βάλει στην άκρη» τον Π. Πολάκη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκοπεί από τις πρακτικές και την πολιτική φιλοσοφία που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας εφάρμοζε και οι οποίες μοιάζουν να διαπερνούν οριζόντια, κάθετα και… διαγώνια τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πολύ δύσκολο το έργο των στελεχών του να πείσουν ότι μετά από δύο μεγάλες ήττες και σχεδόν τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση το κόμμα άλλαξε και άλλαξε επαρκώς ώστε να απευθυνθεί σε ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων.

    Μπορεί εν τέλει ο Πολάκης να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο, το δύσκολο για τον Α. Τσίπρα είναι να απαλλαγεί από την πολιτική «κληρονομιά» του «αψύ Κρητικού». Μάλιστα, κάποιοι σημειώνουν ότι μια διαγραφή Πολάκη ενδεχομένως να έχει και εκλογικό κόστος για το κόμμα, καθώς υπάρχει μερίδα ψηφοφόρων «πολακίστας» που στηρίζουν αναφανδόν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό. Τα δύσκολα για τον Α. Τσίπρα, εν ολίγοις, είναι μπροστά και η κατάσταση μοιάζει «loose-loose».

    ***

    Το ζήτημα δεν είναι ο Πολάκης αλλά ο “πολακισμός”. «Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα δεν είναι ο Πολάκης αλλά ο “πολακισμός”, δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και βασικός εκφραστής αυτής της αντίληψης είναι ο ιδιος ο κ. Τσίπρας. Ακούσατε τι είπε για την καταδίκη του κ. Παππά και την ανάγκη να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή; Τα ίδια λέει και ο κ. Πολάκης με άλλα λόγια. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο συστημικό και δεν λύνεται με μια διαγραφή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αλλάξει από τώρα μέχρι τις εκλογές».

    Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να αναπαραγάγει την τοξικότητα και επισήμανε με νόημα ότι «ο κ. Τσίπρας λέει ότι ο κ. Παππάς θα πρέπει να κριθεί από το φυσικό δικαστή. Ενώ καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, το πιο ατιμωτικό, θα έλεγα, παράπτωμα… Κι ο κ. Παππάς παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας…» προσθέτοντας, πάντως ότι «θα υποκλιθούμε όλοι στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού» στις εκλογές που, όπως είπε, έρχονται την άνοιξη.

    ***

    Αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ο κόσμος, αυτόν εμπιστεύεται. “Yπάρχουν δύο θέματα. Το ένα έχει να κάνει με τον Πολάκη και το άλλο με την ταυτότητα του κόμματος. Ασφαλώς συνδέονται και τα δύο. Και το πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ότι σε ένα, όχι αμελητέο, κομμάτι των ψηφοφόρων, ο Πολάκης φαίνεται περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο. Σήμερα δηλαδή, ο Πολάκης δείχνει πιο συγγενής με το κομματικό DNA από ό,τι ο πρόεδρος του κόμματος.

    Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ψήφων είναι αν ένα κόμμα μπορεί να αλλάξει ύφος, ακόμα και αν μεγάλο κομμάτι της βάσης διαφωνεί. Ασφαλώς και δεν μπορεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην ταυτότητα που κατασκεύασαν για να ανέβουν στην εξουσία. Αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ο κόσμος, αυτόν εμπιστεύεται. Και ο Πολάκης είναι, σε μεγάλο βαθμό, η εικόνα του. (Kώστας Γιαννακίδης, Protagon.gr)

    ***

    Πιθανή η αυτοδυναμία με βάση 8 δημοσκοπήσεις. Όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει άνετο προβάδισμα, το οποίο στην απλή πρόθεση ψήφου κινείται κατά μέσον όρο κοντά στις 6,5 μονάδες.
    Υπό αυτή τη συνθήκη, μάλιστα, και με δεδομένο ότι από την ανάλυση της συμπεριφοράς όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι προκύπτει ότι οι προτιμήσεις τους είναι αντίστοιχες με όσους εκφράζουν σαφή πρόθεση, το «γαλάζιο» προβάδισμα είναι πολύ πιθανό ότι μπορεί να υπερβεί ακόμη και τη διαφορά που κατεγράφη στις προηγούμενες εκλογές του 2019 και ήταν 8,35%.

    Στον πίνακα εμφανίζονται τα ευρήματα οκτώ διαφορετικών δημοσκοπήσεων, όλων των αποχρώσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα. Τα ποσοστά των κομμάτων (πρώτη στήλη), οι έδρες με το σύστημα της απλής αναλογικής (δεύτερη στήλη) και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (τρίτη στήλη) υπολογίστηκαν με αναγωγή επί του τελικού αποτελέσματος και αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου (άκυρα, λευκά και αναποφάσιστοι). Από ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

    ***

    Η μεγάλη εικόνα για τα επιτόκια. Προ των πυλών βρίσκεται η επόμενη αύξηση κατά 0,5% των επιτοκίων του ευρώ, -όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται από την ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου- η οποία θα πιέσει ακόμη περισσότερο κυρίως τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και λιγότερο τον δημόσιο δανεισμό. Η πίεση θα υπάρξει κυρίως στην πραγματική οικονομία η οποία θα κληθεί να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον ακόμη υψηλότερων επιτοκίων. Από τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια στα οποία βρισκόταν η Ευρωζώνη από το 2012, μέσα σε λιγότερο από 9 μήνες και μετά την αύξηση κατά 0,5% στις 16 Μαρτίου, θα φτάσουν στο 3,5%

    Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό του δημοσίου, οι όποιες αυξήσεις στις αποδόσεις που θα ακολουθήσουν την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, θα είναι σχεδόν “οριζόντιες” για όλη την Ευρωζώνη. Η προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα, σίγουρα δεν θεωρείται “ιδανική”. Ωστόσο, η προετοιμασία (over-hedging) που έχει γίνει από τα προηγούμενα χρόνια, το μικρό δανειακό πρόγραμμα των 7 δισ. ευρώ, αλλά και το υψηλό ταμειακό απόθεμα που υπερβαίνει σήμερα τα 37 δισ. ευρώ, εγγυώνται ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα είναι οριακή όσο και αν αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ. (Τάσος Δασόπουλος, capital.gr)

    ***

    Πιο πολύ JP Morgan σε λίγο. Περαιτέρω άνοιγμα στην Ελλάδα κάνει η JP Morgan, μετά τη συμφωνία για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet. Η αμερικανική τράπεζα, μέσω θυγατρικής αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), Onyx, κατασκευάζει ένα εργαστήριο καινοτομίας (Innovation Lab) στην Αθήνα. Παράλληλα, αναζητάει επιστήμονες ερευνητέςνυψηλής εξειδίκευσης για να απασχοληθούν στο εργαστήριο.

    Σύμφωνα με την ανάρτηση του επικεφαλής του τμήματος Blockchain Launch Τάιρον Λόμπαν στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn, η αρχική εστίαση της ομάδας που θα απασχοληθεί στο ελληνικό παράρτημα θα έχει να κάνει με την οικοδόμηση ικανοτήτων αναφορικά με το blockchain.Η αρχική εστίαση της ομάδας του Blockchain Launch, που θα απασχοληθεί στο ελληνικό παράρτημα θα αναπτύξει νέες  εφαρμογές δικτύων και τεχνολογίας κοινής πλατφόρμας για επιχειρήσεις. Το Blockchain είναι ένα κοινόχρηστο, αμετάβλητο “καθολικό” που διευκολύνει τη διαδικασία καταγραφής συναλλαγών και παρακολούθησης περιουσιακών στοιχείων σε ένα επιχειρηματικό δίκτυο.

    ***

    Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η εξοικονόμηση ενέργειας στην Ευρώπη τους πρώτους δύο μήνες του έτους, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες υποχώρησαν κατά 40%.

    Η πτώση του κόστους του φυσικού αερίου – που θα βοηθήσει την Ευρώπη να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και τους αβάσταχτους λογαριασμούς ενέργειας – έρχεται μετά από σαρωτικές προσπάθειες μεταξύ των νοικοκυριών και των εταιρειών να μειώσουν τη χρήση καυσίμων κατά τη διάρκεια ενός κυρίως ήπιου χειμώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η ζήτηση φυσικού αερίου της περιοχής μειώθηκε κατά 13% το 2022, η πιο απότομη πτώση στην ιστορία της Ευρώπης.

    ***

    Δικαιολογίες… εν αμαρτίαις από Ακάρ. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η αντίδραση της κρατικής μηχανής μετά τον καταστροφικό σεισμό στα νοτιοανατολικά της χώρας ήταν καθυστερημένη, ο υπουργός Άμυνάς του προσπάθησε με ειρωνείες να υποβαθμίσει την καθυστέρηση στην αποστολή ενόπλων δυνάμεων για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς.

    Έτσι, ο Χουλουσί Ακάρ, σε μια δήλωση που… εκθέτει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι «επικρατούσε ένα χάος, ο καιρός ήταν κακός και πολλοί δρόμοι ήταν κλειστοί. Δεν μπορούσαμε να τηλεμεταφέρουμε τους στρατιώτες», προσθέτοντας ότι «δεν χάθηκε χρόνος. Όλα τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουν να εργάζονται ακούραστα και σε συντονισμό με όλους τους σχετικούς οργανισμούς για να βοηθήσουν το έθνος μας να ανακάμψει από αυτήν την καταστροφή».

    ***

    Μόσχα: “Ναι”, δηλαδή “όχι” στις διαπραγματεύσεις.  Ένα «ναι» που ουσιαστικά είναι «όχι» λέει η Μόσχα, απαντώντας σε διεθνείς εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, ώστε να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, λίγες ημέρες αφότου η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έκλεισε ένα χρόνο.

    Έτσι, το Κρεμλίνο επανέλαβε τη θέση του σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, όμως οι νέες «εδαφικές πραγματικότητες» δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία δεν θα απαρνηθεί ποτέ τις διεκδικήσεις της σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσάρτησε πέρυσι έπειτα από δημοψηφίσματα, τα οποία το Κίεβο και η Δύση κατήγγειλαν ως ψευδή και παράνομα.

    ***

    Πογκρόμ στις … ξένες γλώσσες. Οι Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα απαγορεύεται στο εξής να χρησιμοποιούν τις περισσότερες ξένες λέξεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τροπολογίες σε έναν νόμο για την επίσημη χρήση της ρωσικής γλώσσας, τις οποίες υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πριν από έναν χρόνο, ο Πούτιν λέει ότι θέλει να προστατεύσει τη Ρωσία από την εκφυλισμένη Δύση, όπως την αποκαλεί, που προσπαθεί να καταστρέψει τη χώρα του, όπως ισχυρίζεται…

    ***

    Ο Στέφανος Μάνος για τον Κώστα Καραμανλή: «Δεν τον ενδιέφερε η πραγματικότητα. Ακουγες πολλά ωραία λόγια, αλλά προχωρούσε ανεξάρτητα από την πραγματικότητα, σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που δεν ανεχόταν κάτι που δεν ήταν πραγματικό. Ηθελε ακριβείς απαντήσεις. Ο Κώστας, αντίθετα, δεν ενδιαφερόταν για την ακριβολογία. Ούτε ήταν παρατηρητικός. Για παράδειγμα, μπορεί να ερχόταν από τη Ραφήνα στην Αθήνα και να μην παρατηρούσε ότι τα δένδρα στη διαδρομή είχαν ξεραθεί. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αντίθετα, παρατηρούσε τα πάντα και μόλις διέκρινε λάθη ή προβλήματα έδινε αμέσως οδηγίες για να διορθωθούν ή να επιλυθούν».

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή