Οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα θα εκτροχιάσουν την Οικονομία, φοβάται ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο Ρένγκλινγκ μας «έραψε το κοστούμι»

 

Βαρύ κλίμα παρά τους χαμηλούς τόνους επικράτησε στις Βρυξέλλες για τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα. Ξεκάθαρη ήταν η προειδοποίηση των υπουργών του Eurogroup προς την Ελλάδα να μην αποκλίνει από τους στόχους της  μεταμνημονιακής περιόδου.

Παρά το γεγονός, ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα του χθεσινού Συμβουλίου, ο  επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ανήσυχος για τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι θα εκτροχιάσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε αντίθεση με τον Ευρωπαίο τεχνοκράτη, οι υπουργοί του Συμβουλίου έδειξαν ότι θέλουν το θέμα να πάει μετά τις εκλογές, στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, δήλωσε ότι «η Ελλάδα μας ενημέρωσε για το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε από τη Βουλή». Όπως είπε, «ανησυχούμε γι’ αυτό, δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρτική εξέταση δείχνει ότι με αυτά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση. Αυτό μπορεί να γίνει και του χρόνου αλλά θα προηγηθεί ο νέος προϋπολογισμός».

Μάλιστα, ο συνήθως εγκρατής, Γερμανός οικονομολόγος, δήλωσε ευθέως ότι «ανησυχούμε και για την σύνθεση αυτού του πακέτου», εκτιμώντας ότι  «μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα».

Ήταν ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης που ενημέρωσε το συμβούλιο σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης. Ο υπουργός Οικονομικών απουσίαζε,  με γνώστες των εξελίξεων να λένε ότι ο λόγος που δόθηκε ήταν πως «η επίσημη ατζέντα δεν περιλάμβανε την Ελλάδα».

Το «σκασιαρχείο» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το πρώτο Eurogroup μετά από την ανακοίνωση του πακέτου- Τσίπρα, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Βέβαια, κάτι η απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κάτι οι ευρωεκλογές, όλα βοηθούν κυβέρνηση και Ευρώπη που θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους μέχρι τις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Αυτό ήταν και το κοινό μοτίβο των δηλώσεων πριν και μετά το Eurogroup. «Περιμένουμε την έκθεση των θεσμών», δήλωναν από το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών, αυτό είπε και κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Σεντένο. Ο πρόεδρος του συμβουλίου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα μας ενημέρωσε για το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Σκοπεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης».

Η έκθεση των θεσμών αναμένεται να ανακοινωθεί στις 5 Ιουνίου, σε ασφαλή απόσταση δέκα ημερών μετά τις εκλογές.

Ο κύριος Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς, με τις εμπορικές εντάσεις να έχουν αιφνιδιάσει τις αγορές. «Οι μετοχές έπεσαν και καταγράφεται αύξηση της διάθεσης των επενδυτών για την αποφυγή ρίσκου. Αυτή την τάση βλέπουμε ότι έχει αντίκτυπο σε χώρες για τις οποίες υπάρχουν ερωτηματικά για τις οικονομικές πολιτικές, και ένα παράδειγμα είναι η Ελλάδα».

Ο ίδιος, επισήμανε το χτύπημα που δέχτηκαν και τα ελληνικά ομόλογα. «Είδαμε τα spread να ανεβαίνουν κατά περίπου 15 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες. Είχαμε μια μικρή συζήτηση για την Ελλάδα καθώς υπήρξε η ανακοίνωση των μέτρων και κάποια εφαρμόστηκαν ήδη».

Όπως έγινε γνωστό μετά το Συμβούλιο, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup, κανείς υπουργός δεν θέλησε να υψώσει τους τόνους. Όλοι περιμένουν το κρίσιμο Eurogroup στις 13 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή