Οι “50 το πολύ 100” μετανάστες του Αλέξη Τσίπρα έγιναν 1.000 και έρχονται στη Σάμο

Στο νησί της Σάμου φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί η πρώτη “αποθήκη” προσφύγων που θα μας επιστρέψει η Γερμανία. Εκεί ετοιμάζεται στρατόπεδο για 1.000 μετανάστες, που θα φιλοξενήσει τα… “50 το πολύ 100 άτομα” που μας είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη Σάμο, ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας προωθεί με τρόπο άμεσο τη δημιουργία καινούργιων κέντρων υποδοχής (hotspots). Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα ξεκινήσουν οι απιτούμενες εργασίες για να παραχωρηθεί το ανενεργό στρατόπεδο Μοσχονά με τελικό στόχο τη φιλοξενία τουλάχιστον 1.000 αρχικά, ενδεχομένως και περισσοτέρων μεταναστών από τη Γερμανία.

Αναστάτωση στο νησί

Ήδη υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή Μυτιληνιών Σάμου για το θέμα καθώς οι κάτοικοι φοβούνται μονιμοποίηση της φιλοξενίας αυτής και περαιτέρω επιβάρυνση της ζωής τους, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς το παρόν δίνει αόριστες διαβεβαιώσεις “πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο”.

Στη Σάμο νυπολογίζεται ότι φιλοξενούνται περί τους 3.000 πρόσφυγες και η καθημερινότητα των κατοίκων της έχει αλλάξει.

Πάντως αυτή τη στιγμή ομάδες κατοίκων καλούν σε κινητοποίηση ενώ άμεσοι είναι οι φόβοι και στα υπόλοιπα νησιά πρώτης υποδοχής ότι θα ακολουθήσουν την τύχη της Σάμου ως αποτέλεσμα του deal του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ που επιθυμεί να οδηγήσει εκτός γερμανικών συνόρων τους πρόσφυγες που έφθασαν στη χώρα της.

“Βόμβα” 18.000 μεταναστών

Με περίπου 18.000 μετανάστες ήδη να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου πάντως, η έλευση κι άλλων από χώρες της κεντρικής Ευρώπης προκαλεί εκρηκτικό μείγμα κι έντονες διαμαρτυρίες. Με τη Μυτιλήνη να φιλοξενεί περί τους 10.000 πρόσφυγες, τη Χίο άνω των 2.000 και την Κω πάνω από 1.000 άτομα, η πρόσθετη επιβάρυνση δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα. Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι ροές ανθρώπων από την Τουρκία. 

Από το newsroom  του economico.gr με πληροφορίες από το protothema.gr