Οι σχεδιαστές του μέλλοντος αξιολογούν το Mazda MX-30

  • H Rachel Griffin και ο Wisse Trooster διατυπώνουν τις σκέψεις τους για το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της Mazda.

  • Με οδηγό τη σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo, οι διαχρονικές αξίες της Ιαπωνικής μάρκας μετουσιώνονται σε λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Οι επόμενες γενιές οδηγών, ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το περιβάλλον. Χάρη στον προσεγμένο σχεδιασμό του, το ΜΧ-30 αφήνει ένα μικρότερο αποτύπωμα σε όλο τον κύκλο ζωής του. Το Mazda MX-30 είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του οδηγού του μέλλοντος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιορτάζοντας την κυκλοφορία του πρώτου ηλεκτρικού της αυτοκινήτου, η Mazda καλεί τους σχεδιαστές των προϊόντων του μέλλοντος να πουν την άποψή τους για την προσέγγιση «human modern» του MX-30. Η Αμερικανίδα σχεδιάστρια οικιακών ειδών Rachel Griffin και ο Ολλανδός σχεδιαστής βιομηχανικών προϊόντων, Wisse Trooster, βλέπουν με τη δική τους ματιά το πρώτο EV της Mazda – μια ενσωμάτωση μινιμαλισμού και καλλιτεχνίας, που βασίζεται στη βιωσιμότητα, επίσης γνωστή και ως σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo της Mazda.

Design με όραμα προς το μέλλον

Η Mazda έχει υιοθετήσει, την έννοια του Kodo σε κάθε σχεδιαστική πτυχή της, από το 2010 που η φιλοσοφία αυτή ταυτίστηκε με τη μάρκα. Με τις ρίζες του στη διαχρονική ιαπωνική παράδοση χειροτεχνίας και μινιμαλισμού, το Kodo είναι μια φιλοσοφία «form-follows-function» που αντανακλά ολοκληρωτικά τη δυναμική της κίνησης, και την έννοια της «ζωής» μέσα από τα οχήματά της. Για τον Ikuo Maeda (επικεφαλής παγκόσμιου σχεδιασμού της Mazda), αυτό ξεπερνάει τα όρια της εμμονής:

“Το Kodo ενσωματώνει στο αυτοκίνητο τη δυναμική ομορφιά της ζωής. Στην Ιαπωνία, σεβόμαστε τους τεχνίτες, έτσι αντικείμενα που αντανακλούν την αγάπη και τη φροντίδα αυτών των τεχνιτών, έχουν μια ζωτική δύναμη, έχουν ψυχή. Καθώς είμαστε μια ιαπωνική εταιρεία αυτοκινήτων, πιστεύουμε ότι ένα δημιούργημα φτιαγμένο με πολύ κόπο από ανθρώπινα χέρια, έχει σίγουρα και ψυχή.”

Το MX-30 μετουσιώνει τη δεύτερη φάση της φιλοσοφίας του Kodo: πρόκειται για μία καθαρή έκφραση χρηστικότητας. Χαριτωμένο και σχολαστικά σχεδιασμένο για τον σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι μια ανθρωποκεντρική σχεδιαστική προσέγγιση πάνω στην οποία χτίστηκε η μορφή, η λειτουργία και η αίσθηση του πρώτου ηλεκτρικού οχήματος της Mazda. Οι παραδοσιακές αξίες του μινιμαλισμού και της χειροτεχνίας είναι εμφανείς τόσο στην τεχνολογική όσο και τον αισθητική πλευρά του αυτοκινήτου.

Ένα από τα βασικά σημεία βιωσιμότητας είναι η, συμπαγών διαστάσεων, μπαταρία των 35,5kWh του MX-30, γεγονός που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των εκπομπών του CO2 καθόλη τη διάρκεια ζωής του. Σε ότι δε αφορά το βάρος, αυτό βοηθά στην επίτευξη κορυφαίας οδικής συμπεριφοράς, ευελιξίας και συμμετοχικής οδήγησης, και εκτός αυτών : είναι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα που αμφισβητεί το στερεότυπο “bigger is better” των υπολοίπων κατασκευαστών EV. Από οικολογική σκοπιά, αυτό δεν ισχύει. Εν τω μεταξύ, αφαιρώντας τα περιττά στοιχεία ή τις περιττές «φουτουριστικές» λεπτομέρειες, κοινές σε άλλα ηλεκτρικά οχήματα, η Mazda επέλεξε βιώσιμες τεχνολογίες και υλικά όπως το ανακυκλωμένο PET και το φελλό. Το Mazda MX-30 είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του οδηγού του μέλλοντος.

Καμία δημοσίευση για προβολή