Οι «στρατηγοί» μίλησαν για το F-22 και το F-35: «Στο κοντινό μέλλον, ή θα είσαι 5ης γενιάς ή θα είσαι ακριβός στόχος»

Η Ελλάδα

Μπορεί οι πολιτικοί στις ΗΠΑ να γκρινιάζουν για τα διαρκώς αυξανόμενα κόστη του προγράμματος ανάπτυξης του F-35 και μπορεί να έκοψαν στο ελάχιστο το πρόγραμμα του F-22 λόγω του τεράστιου κόστους παραγωγής των πρώτων μαχητικών 5ης γενιάς, ωστόσο, για τους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας τα δύο μαχητικά είναι κάτι παραπάνω από ακριβές ιπτάμενες μηχανές.

Οι στρατηγοί μίλησαν

Μιλώντας σε διάφορες επιτροπές του Κογκρέσου, ξανά και ξανά ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ τόνισαν ότι τα δύο μαχητικά είναι απαραίτητα κομμάτια της πολεμικής μηχανής της χώρας, τα οποία διασφαλίζουν όχι μόνο την εναέρια κυριαρχία της, αλλά και την καλύτερη επιχειρησιακή λειτουργία του συνόλου των σωμάτων του στρατού, της αεροπορίας, των πεζοναυτών και του ναυτικού της χώρας.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο επικεφαλής του αρχηγείου των ΗΠΑ στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, δήλωσε στη Γερουσία ότι τα μαχητικά 5ης γενιάς απότελούν τη «ραχοκοκκαλιά κάθε σχεδιασμού μας για κρίση στην περιοχή», προσθέτοντας ότι είναι «κρίσιμα για κάθε μελλοντική σύγκρουση που ενδέχεται να έχουμε».

Οι απειλές

Δύο μέρες αργότερα, ο αντικαταστάτης του, ναύαρχος Τζον Ακουιλίνο είπε στην ίδια Επιτροπή ότι «θα ανησυχούσα να μειωνόταν ο αριθμός μαχητικών 5ης γενιάς. Είναι απαραίτητα για να νικήσουμε», ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Αρχηγείου των ΗΠΑ, στρατηγός Τζον Ουόλτερς, ξεκαθάρισε ότι τα F-35 «είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ» και ότι η χώρα και οι σύμμαχοί της θα «αδυνάτιζαν» αν μειωνόταν η παραγωγή των μαχητικών.

Γιατί, όμως, οι ανώτατοι αυτοί αξιωματικοί θεωρούν ως εκ των ων ουκ άνευ τα F-22 και τα F-35; Η απάντηση είναι απλή: γιατί η Κίνα και η Ρωσία έχουν αναπτύξει τα δικά τους μαχητικά 5ης γενιάς και γιατί κι άλλες χώρες ή συμμαχίες χωρών ρίχνουν χρήματα και τεχνογνωσία για την δημιουργία μαχητικών 5ης ή και 6ης γενιάς. Από τη Νότια Κορέα και την Τουρκία, μέχρι την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις Γαλλία και Γερμανίας, όλοι έχουν προγράμματα προηγμένων αεροσκαφών.

Η Κίνα και το J-20

Όσον αφορά στην Κίνα, ήταν η χώρα που παρουσίασε το δεύτερο μαχητικό 5ης γενιάς, το J-20, το οποίο θεωρείται ανταγωνιστικό του F-22, σχεδιασμένο για εναέρια υπεροχή. Αν και αναλυτές θεωρούν ότι το κινεζικό μαχητικό είναι σήμερα υποδεέστερο του αμερικανικού, κυρίως λόγω κινητήρων, υπογραμμίζουν ότι ενώ η παραγωγή του F-22 έχει διακοπεί εδώ και πολλά χρόνια, το J-20 συνεχίζει να παράγεται, όπερ σημαίνει ότι μπορεί να βελτιώνεται διαρκώς.

Το ρωσικό Su-57

Από την πλεύρα της, η Ρωσία άρχισε τη σειριακή παραγωγή των μαχητικών Su-57, μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης και πισωγυρισμάτων. Τα ρωσικά μαχητικά θεωρούνται λιγότερο 5ης γενιάς από τα αμερικανικά, ωστόσο, η Μόσχα έχει παράδοση στην παραγωγή σπουδαίων μαχητικών εναέριας υπεροχής, ενώ Ρώσοι τεχνικοί έχουν χαρακτηρίσει το Su-57 ως «φονιά stealth αεροσκαφών», χάρη στα προηγμένα ραντάρ του. Επίσης, σύντομα το μαχητικό θα μπορεί να κατευθύνει και ένα οπλισμένο drone, το S-70 Okhotnik-B, αυξάνοντας τις δυνατότητές του.

Εν κατακλείδι, όπως σημειώνει Αμερικανός αναλυτής, το μέλλον είναι 5ης (ή και 6ης γενιάς) υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης «ή είσαι 5ης γενιάς ή είσαι απλώς ένας ακριβός στόχος»…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή