Οι θεσμοί δεν πείθονται για τον νέο νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας παρά τις απέλπιδες προσπάθειες τις κυβέρνησης

Με συνεχόμενες τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να οριστικοποιήσει το νέο σχέδιο νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας .

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί φέρεται να έχουν θέσει 38 ερωτήματα κατά τις τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων.

Το βασικό θέμα των θεσμών είναι στο ύψος των περιουσιακών κριτηρίων για την δυνατότητα υπαγωγής στον νέο νόμο Κατσέλη, που παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα. Έτσι, συνεχίζει να ισχύει ότι οι καταθέσεις που έχει ο οφειλέτης δεν πρέπει να είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει να μην υπερβαίνει το 200% της οφειλής του. Τα ποσοστά αυτά, εφόσον υπολογιστεί το ύψος του συνολικού υπολειπόμενου δανεισμού του οφειλέτη που ορίζεται στις 130.000 ευρώ και το οποίο αποτελεί τον πρώτο “κόφτη” για την επιλεξιμότητά του στον νέο “νόμο Κατσέλη”, ερμηνεύονται σε “προστατευόμενες” καταθέσεις 65.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 260.000 ευρώ. Οι “θεσμοί” πιέζουν για σημαντική μείωση των ορίων, ενδεχομένως και στο μισό.

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επίσημο πόρισμα των τραπεζών για τις επιπτώσεις που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα το νέο πλαίσιο προστασίας αδύναμων δανειοληπτών που προωθεί η κυβέρνηση. Κατόπιν λεπτομερούς ανάλυσης, από κοινού με την PWC, για το πόσοι δανειολήπτες αναμένεται να ενταχθούν στον νέο νόμο, με τι ύψος δανείων και με τι ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις, οι τράπεζες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο νέος νόμος δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή τους κατάσταση, δημιουργώντας ανάγκες νέων κεφαλαίων.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η ΕΚΤ είχε εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και θα ενταχθούν στον νέο νόμο, παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί επέμεναν στην υπαγωγή δανείων μόνο στεγαστικής πίστης.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή