Οι θεσμοί δεν βλέπουν «τρύπα» για το 2019 ακόμα και μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το 2019 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεχόμενη ότι, ακόμα και μετά τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τη νέα κυβέρνηση, δεν θα προκύψει «τρύπα» στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

Η 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN) τον Ιούνιο στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, επεσήμαινε ότι το «πακέτο των μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων – της προηγούμενης κυβέρνησης – θα είχε ένα δημοσιονομικό κόστος που επρόκειτο να υπερβεί το 1% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη».

Δεδομένου ότι η Κομισιόν προέβλεπε πως η Ελλάδα θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019 πριν από την υιοθέτηση των εν λόγω μέτρων, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα υπήρχε σημαντικό δημοσιονομικό κενό φέτος.

Εντούτοις, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναθεώρησαν ριζικά τις εκτιμήσεις τους μετά τις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης και την ανταλλαγή στοιχείων που ακολούθησε.

Τα στελέχη των θεσμών αναγνώρισαν ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2019 είναι επιτεύξιμος ακόμα και μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή.

Η μεσοσταθμική ελάφρυνση από τον φόρο ακινήτων ανέρχεται στο 22% και έχει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη μικρότερη και για πολύ λιγότερους φορολογούμενους μείωση του ΕΝΦΙΑ την οποία είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η θετική αναθεώρηση από πλευράς Κομισιόν της εκτίμησης για το 2019 αντανακλά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη: «πρόκειται για σαφή αλλαγή εκτίμησης, η οποία θεωρούμε ότι οφείλεται στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη δώσει απτά δείγματα αποφασιστικότητας και ταχύτητας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής».

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης αποτυπώνεται ήδη στις διεθνείς αγορές με την υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά, όπως έδειξε το πρόσφατο 7ετές ομόλογο (εκδόθηκε με απόδοση 1,9%) και η τελευταία έκδοση 6μηνων εντόκων γραμματίων (η απόδοση περιορίστηκε την περασμένη Τρίτη στο 0,15% από 0,23% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση). Αποδεικνύεται έτσι πως όσοι εκτιμούσαν προεκλογικά ότι θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες και πως όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την αλλαγή σελίδας στη χώρα μας μετά την πολυετή κρίση.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή