Οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση επιστολές ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Τσίπρας!

Προχωρούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με στήριξη από την Αθήνα

 

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση έστειλαν οι Θεσμοί, με το οποίο ζητούν να στείλει δύο επιστολές όπου θα επιβεβαιώνει εκ νέου τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει Τσίπρας – Τσακαλώτος αναφορικά με το συνολικό πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Και αυτό, μετά τις εκτιμήσεις τους για μεγάλη δημοσιονομική τρύπα στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, που προκύπτει από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr (Δήμητρα Καδδά) ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης αναγκάστηκε να υποσχεθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει στις Βρυξέλλες ένα νέο “πακέτο” με στοιχεία αλλά και με την επιχειρηματολογία της Ελληνικής πλευράς αναφορικά με τις “παροχές” που ψήφισε η Βουλή (μείωση ΦΠΑ, επίδομα σε συνταξιούχους και ρύθμιση 120 δόσεων), προκειμένου να εξηγήσει τη δημοσιονομική “τρύπα” την οποία δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Κομισιόν.

Ο λόγος για μία απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ  η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτανε τις προηγούμενες μέρες ακόμα και στα 800 – 900 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω ποσό προκύπτει από τους πρώτους υπολογισμούς των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτοί μεταφέρθηκαν στα ελληνικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αφενός εκτιμούν ότι φέτος θα είναι μικρότερος ο δημοσιονομικός χώρος από αυτόν που υπολογίζει κυβέρνηση και αφετέρου υπολογίζουν διαφορετικά την επίπτωση των κυβερνητικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τις προηγούμενες μέρες.

Πέρα από την ανταλλαγή στοιχείων με την Ελληνική πλευρά για το θέμα των δημοσιονομικών στόχων του 2019 τίθεται θέμα γενικότερης δέσμευσης της κυβέρνησης για το πλαίσιο του πακέτου Ενισχυμένης Εποπτείας.

Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της DW, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις ώστε η κυβέρνηση να ζητήσει την επαναβεβαίωση από ελληνικής πλευράς της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Παρεμφερές μήνυμα μετέφερε άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να τεθεί από τα κράτη μέλη και θέμα αναστολής/αναβολής της εξέτασης του ελληνικού αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή