Οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε

Οι Θεσμοί, με κοινή ανακοίνωσή τους, αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων που είχαν στην Αθήνα με την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών, ζητούν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει Προσχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο  θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα τα οποία έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μετά το “τέλος των μνημονίων”.

Στο κοινό ανακοινωθέν αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στο φλέγον ζήτημα της περικοπής των συντάξεων για το οποίο από το πρωί έχει ξεσπάσει επικοινωνιακός «πόλεμος» έπειτα από δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ότι υπάρχει συμφωνία ακύρωσης του μέτρου για την οποία μάλιστα είναι ενήμερη και η αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζουμε ότι το δημοσίευμα αυτό κατήγγειλε η αντιπολίτευση και αναγκάστηκε να αποδοκιμάσει και η κυβέρνηση.

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαϊκών Θεσμών

 Στην ανακοίνωση των Θεσμών δεν αναφέρεται, σε κανένα σημείο, ότι η κυβέρνηση έθεσε ή συζήτησε θέμα μη περικοπής των συντάξεων. Το κοινό ανακοινωθέν τους έχει ως εξής:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στις συναντήσεις στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή ενεργοποίησε επίσης το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης βάσει του κανονισμού 472/2013 για την Ελλάδα, που θα ισχύει με το τέλος του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μεταπρογραμματική περίοδο, καθώς και για την κατάσταση και τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό περιελάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου Προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και στην εφαρμογή της στρατηγικής επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην μεταπρογραμματική περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων για βασικά θέματα πολιτικής.

Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί. Η πρώτη τριμηνιαία ενισχυμένη έκθεση εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με το φθινοπωρινό Πακέτο μέτρων της Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Καμία δημοσίευση για προβολή