Οι τράπεζες περνούν τα stress tests. Τι σημαίνει για την οικονομία και τον καθένα

Καλά νέα για τις τράπεζες

Θετικά είναι τα μηνύματα από τη διαδικασία διεξαγωγής των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να περάσει, χωρίς κλυδωνισμό και ανάγκη κρατικής στήριξης, το τεστ αντοχής και στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη κάποιων -όχι μεγάλων- κεφαλαίων, αυτά θα καλυφθούν με ίδια μέσα.

Πηγή με εις βάθος γνώση της διαδικασίας επισημαίνει στο economico πως, κατά πάσα πιθανότητα, καμία τράπεζα δεν θα χρειαστεί να υποβάλει capital plans, καθώς οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν -όπου προκύψουν- θα είναι μικρές και απολύτως διαχειρίσιμες.Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα των stress tests στο προγραμματισμένο ραντεβού με τις εποπτικές αρχές του ευρωσυστήματος στις 18-19 Απριλίου στη Φρανκφούρτη.

Περισσότερα σε λέξεις

Tι σημαίνει για την οικονομία.

Με δεδομένο ότι από το καλοκαίρι του 2017 έως και σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει απανωτούς ελέγχους (TAR, stress test) από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), αναμένεται να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς τα στρατηγικά τους πλάνα:

  • Θα επιταχύνουν τις διαδικασίες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι, τους επόμενους μήνες και ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε επιπλέον πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην επιτάχυνση των πλειστηριασμών (σ.σ. 2000 σε μηνιαία βάση). του ELA.
  • Θα επιχειρήσουν να μηδενίσουν  την εξάρτησή τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί από την Εθνική.
  • Θα επιχειρήσουν να προσελκλυσουν νέες καταθέσεις.Το θέμα αυτό απασχολεί εδώ και καιρό τις διοικήσεις, ωστόσο η επιστροφή των καταθέσεων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συνολική εξέλιξη της οικονομίας, κυρίως όμως με τα capital controls.
  • Θα επιδιώξουν να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων αλλά και τα πλάνα για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Τι σημαίνουν αυτά για εμάς.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσουν θα κατευθυνθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας.Επίσης, οι τράπεζες, έχοντας τελειώσει με τα stress tests, αναμένεται να εντείνουν και να διευρύνουν την παλέτα των ρυθμίσεων που θα προτείνουν κυρίως προς τα νοικοκυριά.

Καμία δημοσίευση για προβολή