Οι τρεις ειδήσεις από την 9η αξιολόγηση: Τον Μάρτιο οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Οι θεσμοί ζητούν να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. 11 δις κοστίζει η στήριξη

9η αξιολόγηση

Θετικά μηνύματα αλλά και «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνει η ένατη έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκθεση χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη αβεβαιότητα στο μέτωπο της ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία συναρτάται με τις εξελίξεις στην πανδημία και την πρόοδο στον πρόγραμμα εμβολιασμών.

Σημαντική μεταρρυθμιστική πρόοδος αλλά και καθυστερήσεις λόγω πανδημίας

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι έχει υπάρξει σημαντική μεταρρυθμιστική πρόοδος στην Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι υπάρχει επιβράδυνση του μεταρρυθμιστικού ζήλου, ως απόρροια και των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι στο μέτωπο της ανάπτυξης, θα υπάρξουν «αναιμικές» επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021 και επαναλαμβάνουν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη 3,5% το 2021 και 5% το 2022 έναντι ύφεσης περίπου 10% το 2020. Ωστόσο όπως σημειώνουν και οι προβλέψεις αυτές συνεχίζουν να υπόκεινται σε αβεβαιότητες, λόγω της πανδημίας. Ας σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ενσωματώνουν τον οικονομικό αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη.

Στην έκθεση επισημαίνεται οι ελληνικές αρχές έχουν καταφέρει να προχωρήσουν μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε σημαντικούς κλάδους, όπως η εκπαίδευση, η διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ενεργειακή πολιτική.

Καθυστερήσεις σε ασφαλιστικό, δημόσια υγεία

Αντίθετα χρειάζονται περαιτέρω βήματα σε τομείς όπως η  ασφάλιση, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας και η εφαρμογή ενιαίων λογιστικών προτύπων. Επίσης επισημαίνεται ότι απαιτείται μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης με στόχο την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και αναφέρεται ως παράδειγμα οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικές επενδύσεις. Οι καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα συζητηθούν στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης τον προσεχή Μάιο.

Η Κομισιόν τονίζει ακόμη, ότι λόγω της πανδημίας έχει καθυστερήσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί με ένα έτος καθυστέρηση, δηλαδή στα τέλη του 2021. Η λειτουργία του από τις αρχές του 2022 θα επιτρέψει την παρακολούθηση των φορολογικών υποχρεώσεων για κάθε φυσικό πρόσωπο ή οντότητα με πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ και τους πλειστηριασμούς

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και τρεις σημαντικές ειδήσεις που αφορούν τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών και τις δαπάνες του 2021 για την πανδημία. Συγκεκριμένα:

  • Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων μέσα στο Μάρτιο, ώστε να διευρυνθεί η βάση επιβολής του φόρου ακινήτων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα ενταχθούν στο σύστημα περίπου 3.000 νέες ακριβές περιοχές. Η επιβολή του αυξημένου ΕΝΦΙΑ σε αυτές τις περιοχές – όπως ακίνητα τα οποία φορολογούνταν μέχρι σήμερα ως χωράφια παρά το γεγονός ότι βρίσκονται δίπλα στο κύμα σε πανάκριβες τουριστικές περιοχές- θα επιτρέψει στο οικονομικό επιτελείο να υλοποιήσει την κυβερνητική δέσμευση για περεταίρω μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8% για 2021.

Να μην παραταθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών

  • Οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να μην παρατείνει μετά τις 15 Μαρτίου 2021 το γενικό πάγωμα των πλειστηριασμών, αφού μια ενδεχόμενη μεγάλη παράταση θα φορτώσει με νέα προβληματικά δάνεια τις τράπεζες  και καλούν το οικονομικό επιτελείο να «υιοθετήσει εγκαίρως προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις, προκειμένου να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά». Επίσης επισημαίνονται οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα.
  • Το πακέτο στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων θα φθάσει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ ή 6,5% του ΑΕΠ έναντι 9,4% του ΑΕΠ το 2020. Επισημαίνεται ότι  τα μέτρα που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές κινούνται ελαφρά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εφαρμογή των μέτρων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με χαρακτηριστική τη συγκράτηση της ανεργίας αλλά επισημαίνεται πως η σταδιακή απόσυρσή τους  θα αποκαλύψει τις πληγές της πανδημίας.

Όσον φορά τον τουρισμό, η ανάκαμψη του οποίου θεωρείται κρίσιμο μέγεθος για τις συνολικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, επισημαίνεται ότι αυτή συνδέεται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού σε διεθνές επίπεδο.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή