Οι τρεις εστίες του κορονοϊού που φοβίζουν: Το λεκανοπέδιο Αττικής, οι ασυμπτωματικοί και οι δομές υπερμετάδοσης

Κορονοϊός νοσοκομείο

Τρεις εστίες της πανδημίας στην Ελλάδα θέτουν ειδικούς και κυβέρνηση σε συναγερμό, και κάνουν απρόβλεπτη την εξέλιξη της διασποράς του κορονοιού.

Η πρώτη εστία είναι το γεωγραφικό «hot spot» του κορονοϊού, το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η δεύτερη είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς και η τρίτη οι χώροι και οι δομές υπερμετάδοσης, όπως τα εργοστάσια και – πολύ περισσότερο – τα γηροκομεία.

Μαγιορκίνης: Δυσανάλογη η δυναμική της πανδημίας στην Αττική

Την υψηλή διασπορά του στην Αττική, όπου σήμερα εντοπίστηκαν τα 207 από τα 460 νέα κρούσματα, επεσήμανε ιδιαίτερα και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιροκίνης:

«Η δυναμική της επιδημίας παραμένει δυσανάλογα αυξημένη στην Αττική. Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά», είπε, προσθέτοντας:

« Το σενάριο της δραματικής αύξησης είναι μακριά, αλλά χρειάζεται προσοχή. Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου.

Είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων μετά το τέλος Οκτωβρίου: Η παραμονή μας σε ζεστούς και κλειστούς χώρους είναι παράγοντας που μπορεί και να δεκαπλασιάσει τα κρούσματα. Η χρήση μάσκας είναι το εργαλείο απέναντι στον ιό».

Από 50% έως 80% το ποσοστό των ασυμπτωματικών

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη, μεγάλη εστία ανησυχίας, τους ασυμπτωματικούς, υπολογίζονται τουλάχιστον στο 50% του συνόλου των φορέων.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι διεθνώς είναι δύσκολο να καταγραφεί με ακρίβεια το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων, οι οποίοι λειτουργούν εν αγνοία τους ως μονάδες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Εκτίμησε ωστόσο πως στην Ελλάδα οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού κυμαίνονται από 50% έως και 80%.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε ορισμένες δομές στη χώρα μας το 100% των κρουσμάτων αφορούσε ασυμπτωματικούς.

Συνολικά, οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι ο κορονοϊός, από την εμφάνισή του στη χώρα μας, έχει μολύνει από 100.000 έως 150.000 ανθρώπους– επίπεδο, που είναι εξαιρετικά χαμηλό για να οδηγήσει στη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

«Θα επιθυμούσαμε να έχει ανοσία στον ιό πάνω από το 50% του πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκινης.

Το εργοστάσιο με τα 115 κρούσματα και τα γηροκομεία

Οι χώροι και οι δομές υπερμετάδοσης είναι η τρίτη εστία που κάνει απρόβλεπτη την πορεία του κορονοϊού.

Από τα 460 σημερινά κρούσματα, τα 115 προέρχονται από το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα, ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τα γηροκομεία.

Η υπόθεση του γηροκομείου του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα με τα δεκάδες κρούσματα ερευνάται ήδη από τις εισαγγελικές αρχές, ενώ σήμερα συναγερμός σήμανε και στην Καρδίτσα. Εκεί βρέθηκαν θετικοί στον ιό 4 εργαζόμενοι σε γηροκομείο κι έχει αρχίσει ιχνηλάτηση σε όλους τους φιλοξενούμενους στον οίκο ευγηρίας.

Στα 39 έτη η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Πανελλαδικά, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα ήταν 314 από 324 την αμέσως προηγούμενη, ενώ όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς η μέση ηλικία είναι τα 39 έτη.

Η αυξητική τάση που υπάρχει και στις διασωληνώσεις πιέζει το σύστημα Υγείας, αλλά σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά υπάρχει διαθεσιμότητα ΜΕΘ καθώς η κάλυψη είναι στο 32%.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία είπε ακόμη ότι η συζήτηση για νέα μέτρα δεν βοηθά κανέναν.

«Το βασικό είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ», τόνισε. «Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η εικόνα που παρουσιάζεται σε κάποιες αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις», υποστήριξε ενώ άφησε αιχμές και για τις πορείες που έγιναν από μαθητές χθες.

Καμία δημοσίευση για προβολή