Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζουν τους τραπεζικούς κανόνες

Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μια σημαντική μεταρρύθμιση των τραπεζικών κανόνων.

Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν μερικά από τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να τηρήσουν ένα νέο σύνολο απαιτήσεων που αποσκοπούν στη διατήρηση του δανεισμού τους υπό έλεγχο και στην εξασφάλιση σταθερών πηγών χρηματοδότησης.

Η συμφωνία ήρθε μετά από δύο χρόνια συνομιλιών και προσαρμόζει τους κανόνες της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις που έχουν επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο με τις αμερικανικές και ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές, αν και το σχέδιο συμφωνηθέντος κειμένου περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε παγκόσμια πρότυπα και μεγάλο αριθμό παρεκκλίσεων.

“Περίπου το 90% του κειμένου έχει συμφωνηθεί, αλλά υπάρχουν μικρά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ στο τέλος της συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Οι τράπεζες της ΕΕ θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν ένα συντελεστή μόχλευσης 3% για να αυξήσουν τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα και να καλύψουν ένα ποσοστό χρηματοδότησης που αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάρτησης από το είδος της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που συνέβαλε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ΕΕ εφαρμόζει τους νέους παγκόσμιους κανόνες που υποχρεώνουν τις συστημικές τράπεζες να διατηρούν επαρκή οικονομικά αποθέματα, τα λεγόμενα TLAC.

Η μεταρρύθμιση θα εισαγάγει επίσης ένα νέο δεσμευτικό πρότυπο για την απορρόφηση ζημιών για τις μεγάλες τράπεζες, την ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες οφειλές.

Αυτές καθορίζονται στο 8% των συνολικών υποχρεώσεων και των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, αν και θα μπορούσε να αυξηθεί από τους εποπτικούς φορείς της ΕΕ.

Τα αποθέματα των τραπεζών θα πρέπει επίσης να δημιουργούνται από πιο επικίνδυνο χρέος μειωμένης εξασφάλισης, το οποίο θα μπορούσε να εξαλειφθεί σε μια κρίση και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να είναι ακριβότερο να πωλείται στους επενδυτές.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή