Οικονομία & Αγορές – Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς 10% σε νέες εισαγωγές από Κίνα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτοί οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και το 25% εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις παραμείνουν σε αδιέξοδο, ανέφερε. Ο κ. Trump κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν ανταποκρίνεται στην υπόσχεσή της να αγοράσει αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Ο νέος κύκλος δασμών θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος πολλών καταναλωτικών προϊόντων σε αντίθεση με τις προηγούμενες αυξήσεις δασμών, που επικεντρώθηκαν κυρίως στα βιομηχανικά προϊόντα.

Η αγορά αντέδρασε έντονα σε αυτά τα νέα. Οι δείκτες S&P500, Nasdaq και Dow Jones σημείωσαν πτώση κατά 0,9%, 0,8% και 1,1% αντίστοιχα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,89%, ενώ η απόδοση των 2 ετών υποχώρησε 14 μονάδες βάσης στο 1,73%. Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 2,2%. Η τιμή του αργού Brent έπεσε κατά 7,2%, ενώ ο Δείκτης Δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε 0,2%.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης PMI Manufacturing του Ιούλιου έπεσε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 51,2 από 51,7 τον Ιούνιο, πιο κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών. Η αγορά θα περιμένει σήμερα στην έκθεση για τις νεες θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Αναμένεται ότι οι αύξηση των θέσεων εργασίας για τον Ιούλιο θα επιβραδυνθεί στα 150 χιλ.. Το ποσοστό ανεργίας θα κυμανθεί στο 3,7%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και χαμήλωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος βασιζόμενη στις παραδοχές ενός «ομαλού» Brexit και στον αποκλεισμό ενός σενάριο με Brexit χωρίς συμφωνία. Η λίρα υποχώρησε κατά 0,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σχεδόν στο 1,2128.