Όλα δείχνουν επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Η απόφαση του ΣτΕ και τα δύο σενάρια της κυβέρνησης, οι προβληματισμοί και τα επόμενα βήματα

διοικητικό πρόστιμο

Άνοιξε και με τη “βούλα” του ΣτΕ η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, πέραν των υγειονομικών και των πολιτών άνω τω 60 ετών.

Άλλωστε, σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει “φουντώσει” η συζήτηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ η  εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής «Όμικρον» στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει η αφρικανική παραλλαγή, έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές.

Αυξημένη εγρήγορση 

Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει στους κυβερνητικούς κύκλους η εκτίμηση – πάντοτε σύμφωνα με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις των ειδικών – ότι τις επόμενες ημέρες τα επιδημιολογικά δεδομένα θα σταθεροποιηθούν και θα ξεκινήσει να έχει καθοδική πορεία η καμπύλη των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, η απόφαση να μην υπάρξει lockdown εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σημαίνει πως η εγρήγορση της Πολιτείας θα πρέπει να είναι αυξημένη.

Και προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ζήτημα κορεσμού το σύστημα υγείας, το οποίο ήδη υφίσταται αφόρητη πίεση, ειδικοί και κυβέρνηση αναζητούν λύσεις.

Μία από αυτές λοιπόν είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Τα δύο σενάρια στο τραπέζι 

Σύμφωνα με πληροφορίες του economico.gr, στο τραπέζι των συζητήσεων του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται δύο σενάρια, τα οποία επεξεργάζονται αυτή την περίοδο και οι Βρυξέλλες.

Το πρώτο και επικρατέστερο είναι να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα ακόμη χαμηλότερα από τα 60 έτη, ενδεχομένως το όριο να είναι τα 50 χρόνια.

Και το δεύτερο, να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με κόσμο, ώστε να μην αποτελούν εστία διασποράς.

Πιο συμβατές συνταγματικά 

Αυτές οι λύσεις, εκτιμάται ότι συνταγματικά είναι πιο συμβατές, σε αντίθεση με την καθολική υποχρεωτικότητα που θα συναντούσε πολλά εμπόδια.

«Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης» δηλώνει η κυβέρνηση.

Το “εισαγόμενο σενάριο”

Εκτιμάται πάντως ότι μια απόφαση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών δεν πρόκειται να ληφθεί άμεσα και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο σχεδιασμός εν όψει των Χριστουγέννων παραμένει ο ίδιος, ενώ από το κάδρο δεν έχει βγει η εφαρμογή lockdown αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους – ξανά στα πρότυπα της Γερμανίας, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν προ διημέρου στο Βερολίνο.

«Διαβατήριο» για επέκταση της  υποχρεωτικότητας η απόφαση του ΣτΕ

 Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για κατηγορίες εργαζομένων, στην υγεία, στο πυροσβεστικό σώμα και αλλού τάχθηκε  με σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας συνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις και ανοίγοντας τον δρόμο και για επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων η σε οποιαδήποτε πληθυσμιακή ομάδα προσδιορισμένη με ηλικιακά κριτήρια.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που εκδόθηκε χθες από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Δημήτριο Σκαλτσούνη κλείνει το κεφάλαιο των αμφισβητήσεων για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς οι επίμαχες αποφάσεις της κυβέρνησης για υγειονομικούς, Πυροσβεστικό Σώμα (ΕΜΑΚ), και άλλες κατηγορίες κρίθηκαν συνταγματικές.

Καμία δημοσίευση για προβολή