Όλα δείχνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση – Δύο νέες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν παγίωση της πολιτικής αλλαγής

 

Δύο νέες ημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες θεωρούν δεδομένη την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σήμερα και καθ’ όλες τις ενδείξεις και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Τόσο η Pulse  (ΣΚΑΪ), όσο και η MRB (STAR),   εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα χωρίς τη συνδρομή άλλων κομμάτων.

Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, είναι κοινή η πεποίθηση στους πολίτες για την επερχόμενη κυβερνητική αλλαγή, εξέλιξη στην οποία άλλωστε ποντάρουν και οι διεθνείς αγορές, όπως εμφανίζεται σε όλες τις ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την παγίωση της πολιτικής αλλαγής που σημειώθηκε στις Ευρωεκλογές, με πιθανότητα μεγαλύτερης ενίσχυσης του δικομματισμού. Τόσο η Pulse όσο και η MRB θεωρούν ότι η διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνη των Ευρωεκλογών, με τα δύο κόμματα να διευρύνουν ενδεχομένως την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα.

«Καταλληλότερος για πρωθυπουργός» εμφανίζεται ο κ. Μητσοτάκης που υπερτερεί του κ. Τσίπρα 10 μονάδες (36-26). Η διαφορά αυτή ίσως δίχνει και τις τάσεις που θα επικρατήσουν τελικά στις εκλογές.

Πιθανοί νέοι παράγοντες στην ερχόμενη Βουλή θα είναι οι Κύριοι Βαρουφάκης και Βελόπουλος, η παρουσία ή μη των οποίων θα δώσει και το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζεται με 3,5% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να «παλεύει» γύρω από το 3%.

 

Με εξακομματική Βουλή, στα σενάρια και των δύο εταιριών η ΝΔ εμφανίζεται (με τις σημερινές μετρήσεις) να κερδίζει 156 έδρες, ενώ με επτακομματική να έχει 152. Ανάλογα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 80 ή 77 έδρες.

Στις δημοσκοπήσεις αυτές το ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανίζεται να αποδυναμώνεται, χάνοντας περίπου έναν στους δέκα ψηφοφόρους που το εμπιστεύτηκαν πριν δύο εβδομάδες. Οι αποφάσεις της Κυρίας Γεννηματά φαίνεται να κοστίζουν στο κόμμα της.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή