Τι συμβαίνει με τον ανασχηματισμό: Γιατί επιμένει ο Γεραπετρίτης και διαψεύδει ο Πέτσας. Ποια ενδεχόμενα συζητά το Μαξίμου

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προανήγγειλε ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση. Ακριβώς το ίδιο σκηνικό υπήρξε πριν από λίγες μέρες εν μέσω φημών ότι ο Αντώνης Σαμαράς δυσκολεύει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού προστατεύοντας συγκεκριμένους υπουργούς.

Τι συμβαίνει στ αλήθεια;

  • Ο Γ. Γεραπετρίτης είναι εξ απορρύτων του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει προσωπική ατζέντα και αποκλείεται να μίλησε για ανασχηματισμό χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό.
  • Δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι να διαψεύδει τον ανασχηματισμό μέχρι τη μέρα που θα ανακοινωθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
  • Η 7η Ιουλίου, επέτειος ενός χρόνου από τις εκλογές, είναι -συμβολικά και ουσιαστικά- ορόσημο για την αξιολόγηση των κυβερνητικών στελεχών από τον πρωθυπουργό.
  • Τις προηγούμενες μέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συναντήσεις και επικοινωνίες (που δεν ανακοινώθηκαν) με υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα για το έργο τους.
  • Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου και αυτό είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

  • Να γίνει ανασχηματισμός τον Ιούλιο ώστε να υπάρχει χρόνος να “δέσει” το νέο σχήμα μέχρι τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου που σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικής σεζόν.
  • Να γίνει ανασχηματισμός τον Αύγουστο αφού θα έχει διαμορφωθεί κάποια εικόνα για την τουριστική κίνηση και επομένως για το βάθος της επερχόμενης ύφεσης.

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, υπάρχουν ερωτήματα που δύσκολα απαντιούνται:

  • Μπορεί να αλλάξει ο υπουργός Τουρισμού μεσούσης της τουριστικής περιόδου; Και η υπουργός Πολιτισμού που εμμέσως συνδέεται με τον τουρισμό έχοντας την ευθύνη για τη λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων;
  • Εχει οποιαδήποτε βάση το φημολογούμενο βέτο Σαμαρά για Αδωνι-Βρούτση-Κεραμένως ώστε ο πρώτος να μην αποδυναμωθεί, ο δεύτερος να μην απομακρυνθεί και η τρίτη να μετακινηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τις λεπτομέρειες για το πότε και το ποιοι γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός και… το μαξιλάρι του. Επίσης ότι ο Γεραπετρίτης δεν είναι από τους τύπους που λένε κουβέντες για να περάσει η ώρα. Και ακόμη ότι η ισχυρή τριάδα του Μεγάρου Μαξίμου Δημητριάδης-Γεραπετρίτης-Σκέρτσος δεν πρόκειται να “πειραχτεί”.

Καμία δημοσίευση για προβολή