«Όλα για όλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής- Τα σχέδια για τη φορολοταρία

    Δώρα σε είδος, λοταρία, μέτρα για τη συλλογή αποδείξεων: η κυβέρνηση επιστρατεύει μία βεντάλια μέτρων για να πιάσει την πρόβλεψη σε έναν από τους πιο κρίσιμους κωδικούς στον προϋπολογισμό 

    Αυτός είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που από τη στιγμή που δεν προβλέπεται αύξηση του αφορολογήτου, συνεπάγεται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (πέρα από τις τροποποιήσεις στις αντικειμενικές αξίες). 

    Αυτός ο κωδικός προβλέπεται ότι θα εισφέρει στα κρατικά ταμεία το αρκετά φιλόδοξο ποσό των 642 εκατομμυρίων ευρώ. 

    «Καρότο και μαστίγιο» 

    Οι παλιοί συντάκτες οικονομικού ρεπορτάζ λένε ότι οι προ των Μνημονίων κυβερνήσεις όποτε έπρεπε να κλείσουν έναν προϋπολογισμό και δεν τους έβγαιναν τα νούμερα, έκαναν το εξής απλό: έβαζαν πρόβλεψη για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με το ποσό που τους έλειπε. 

    Την τελευταία δεκαετία, το «μάτι» των θεσμών έβαλε τέλος σε αυτή την πρακτική. 

    Τώρα, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει έναν πολύ πιο σοβαρό λόγο από την έλλειψη εποπτείας για να εννοεί αυτό που λέει για τη φοροδιαφυγή. 

    Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης (2,8%) είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και κυρίως αυτών που αφορούν σε περαιτέρω μείωση των «βαρών» κυρίως της μεσαίας τάξης. 

    Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι μόνο μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα δεν φέρνουν αποτέλεσμα, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μεγαλύτερη επιβράβευση των πολιτών που φέρνουν αποδείξεις (άρα και ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία). Εξ ου και ετοιμάζεται ενίσχυση των «καλών» κινήτρων, κυρίως με επέκταση του θεσμού της «φορολοταρίας».  

    Συγκεκριμένα: 

    • Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της λοταρίας. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η σκέψη είναι να μειωθεί ο αριθμός των κληρούχων, ώστε το ποσό που θα κερδίζουν να είναι πολύ πάνω από τα 1.000 ευρώ 
    • Επίσης υπάρχουν σκέψεις το έπαθλο να είναι μεγαλύτερο σε περιπτώσεις που οι αποδείξεις έρχονται από κλάδους «υψηλού κινδύνου», πχ από οικοδομικές εργασίες 
    • Προστίθενται κληρώσεις δώρων σε «είδος». Εδώ θα επιστρατευτεί η «αποθήκη» του ΟΔΔΗΧ, με τις πληροφορίες να αναφέρονται κυρίως στα κατασχεμένα οχήματα. Υπάρχει ήδη το παράδειγμα της Σλοβακίας, όπου ο υπερτυχερός της φορολοταρίας κερδίζει πολυτελές αυτοκίνητο. Τα ακίνητα είναι μία πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση. 
    • Σχεδιάζεται μεγαλύτερη προβολή της φορολοταρίας, με σκέψεις για τηλεοπτική προβολή της διαδικασίας, ένα σόου όπως αυτό των τηλεπαιχνιδιών που προβάλλονται από τα ιδιωτικά κανάλια 

     Τα μέτρα αυτά θα προστεθούν σε αυτά που έχουν ήδη εξαγγελθεί και προβλέπουν ότι:  

    • Μειώνεται το όριο συναλλαγών με μετρητά. Στο εξής πληρωμές με μετρητά θα μπορούν να γίνονται μέχρι του ποσού των 300 ευρώ (από 500 που είναι σήμερα) 
    • Προβλέπεται μείωση φόρου 40% για τις αποδείξεις που προσκομίζει ο φορολογούμενος για εργασίες ανακαίνισης ακινήτων. Και ακριβώς επειδή στόχος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι εν λόγω αποδείξεις θα αφορούν στην εργασία και όχι στα υλικά (για τα οποία κατά κανόνα εκδίδονται αποδείξεις έτσι και αλλιώς) 
    • Αυξάνεται το όριο κάλυψης του αφορολογήτου με ηλεκτρονικές συναλλαγές σε 30% 

    Ένα δύσκολο στοίχημα 

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη αποδείξει ότι κινείται με σχέδιο και συντονισμένες δράσεις. 

    Αυτό όμως που καλείται να αντιμετωπίσει είναι ένα «τέρας» 6-7 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως εκτιμάται ότι είναι το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας. 

    Ήδη, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συναλλαγών που μπορούσαν να καλυφθούν «ανώδυνα» με ηλεκτρονικό τρόπο (για παράδειγμα σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί κλπ) έχει ήδη γίνει. 

    Η αξία συναλλαγών με κάρτες πληρωμής εκτοξεύτηκε από €6,1 δισεκ. το 2014 σε €23,1 δισεκ. το 2018, ενώ ο αριθμός συναλλαγών αυξήθηκε από 88,0 εκατ. πληρωμές το 2014 σε 631,1 εκατ. πληρωμές το 2018 (ΙΟΒΕ, Οκτώβριος 2019). 

    Το να περάσει η ηλεκτρονική καταγραφή των συναλλαγών σε πιο «δύσκολους» κλάδους, όπως είναι αυτοί του τουρισμού, των οικοδομών, των ιατρικών και νομικών υπηρεσιών, ακόμα και των υπηρεσιών φροντιστηρίων είναι μία διαδικασία χρονοβόρα, επίπονη και με εκατοντάδες προκλήσεις. 

     από το newsroom του economico.gr

    Καμία δημοσίευση για προβολή