Όλα πάνε πίσω… με τις προεκλογικές υποσχέσεις: Καθυστερούν οι «ανάσες» – Σε αδιέξοδο οι επιχειρήσεις

Υπουργείο Οικονομικών

 

Όλα πάνε πίσω! Οι 120 δόσεις, η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα δύο σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες και η επιστροφή στις αγορές, αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια και στις περισσότερες περιπτώσεις την καθυστέρηση πληρώνουν οι πολίτες.

«Καθυστέρηση», είναι η λέξη που ακούγεται για πολλά από τα σχέδια που τρέχει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο καλείται τώρα να ανταποκριθεί στις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Η πίεση ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι αφόρητη, όμως με εξαίρεση τις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, τα μεγάλα σχέδια που θα έφερναν ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πάνε από παράταση σε παράταση.

-Η προστασία της πρώτης κατοικίας, θέμα υποτίθεται λυμένο, που έκλεισε τη δεύτερη αξιολόγηση του μετά-μνημονίου, πάει για… Σεπτέμβριο. Οι θεσμοί εξέφρασαν ενστάσεις για το κατά πόσο είναι έτοιμη η πλατφόρμα, ενώ υπήρξαν και ερωτηματικά από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), σχετικά με το εάν η επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το Δημόσιο, αποτελεί κρατική στήριξη των τραπεζών.

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εγχείρημα το οποίο είναι ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς θα συνδέεται συγχρόνως με το Taxis και τις τράπεζες. Το αποτέλεσμα είναι πως αν και το πλαίσιο ισχύει από τις 30 Απριλίου και η κυβέρνηση έπρεπε να είχε έτοιμη την πλατφόρμα την Πρωτομαγιά, τελικά και αυτό πάει πίσω. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι περίπου 150.000 υπερχρεωμένοι δανειολήπτες που θα έχουν δικαίωμα ένταξης, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο!

-Οι 120 δόσεις που ακούμε για μήνες και επιτέλους αναμένεται να ψηφιστούν την Τρίτη, έχουν δεχθεί μεγάλη κριτική από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ήδη, οι φορείς της αγοράς στέλνουν ο ένας μετά τον άλλον επιστολές στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας αλλαγές. Όπως λένε έμπειρα στελέχη της αγοράς, πρόκειται για αλλαγές που τις «υπαγορεύει η κοινή λογική». Την ώρα που η πάγια ρύθμιση χρεών στην Εφορία είναι 12 μήνες, η «γενναία» ρύθμιση των 120 δόσεων (όπως παρουσιάστηκε) τους δίνει μόνο 18 μήνες. Ενδεικτικά, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος ζητά 60 δόσεις και χωρίς διακρίσεις, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ζητά οι 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης, να γίνουν 24 για τα επόμενα 1-2 χρόνια, ώστε να ανταποκρίνονται στις ρεαλιστικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Προς το παρόν, η πλειονότητα των επιχειρήσεων μένει εκτός προστασίας, να τα βγάλει πέρα με τους οφειλέτες, κάτι που αν δεν αλλάξει θα οδηγήσει πολλούς στο λουκέτο.

-Το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει κολλήσει σχεδόν από τον Απρίλιο στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ελληνικές τράπεζες ποντάρουν πολλά στην επιτυχία του σχεδίου, καθώς προβλέπει τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 20 δις ευρώ, με εγγύηση Δημοσίου.

Βίοι παράλληλοι με τη λύση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το σχέδιο προβλέπει σημαντική ελάφρυνση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με στόχο τη μείωση των προβληματικών δανείων κατά 40 δις ευρώ, με εγγύηση τον αναβαλλόμενο φόρο.

Παρά τα προβλήματα, κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να συνεχίζουν τις προσπάθειες ώστε να υπάρξει πρόοδος μετά τις εκλογές.

[more]

Σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη  γνωρίζουν καλά ότι χωρίς αυτά τα δύο σχέδια οι τράπεζες δεν πρόκειται να πιάσουν τους στόχους τους. Το πλάνο, προβλέπει μείωση των προβληματικών δανείων κατά 50 δις ευρώ, μέχρι τα τέλη του 2021.

-Η επιστροφή στις αγορές με 7ετές ομόλογο, ετοιμαζόταν από τον ΟΔΔΗΧ και το Οικονομικό επιτελείο με στόχο να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στον Μάιο. Όμως, κάτι οι διεθνείς πιέσεις, κάτι η παροχολογία στο εσωτερικό και κάτι η υποαπόδοση δεικτών της Οικονομίας έχουν επιδεινώσει τη θέση των ελληνικών τίτλων. Τώρα το ελληνικό 10ετές ανεβαίνει ξανά στο 3,52%. Εξέλιξη, που αποθαρρύνει κάποια νέα έκδοση στο άμεσο μέλλον.

-Από το 2020 στο 2022. Μετά τα θετικά μηνύματα των προηγούμενων μηνών, υπήρξε αισιοδοξία ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει επίπεδο και να πάρει ρώτα ώστε το 2020 να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα. Κάτι που όταν γίνει θα φέρει φτηνή χρηματοδότηση, ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιτάχυνση της Ανάπτυξης. Όμως μετά την απροθυμία της S&P’s να προχωρήσει σε αναβάθμιση και τους αστερίσκους στην αναβάθμιση από την DBRS δεν σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος. Παραμένουν ακόμα τρεις βαθμίδες μέχρι τον στόχο και αν δεν αλλάξει κάτι, θα χρειαστούν 2-3 χρόνια μέχρι να επιτευχθεί. Μέχρι τότε τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν στην κατηγορία «junk» («σκουπίδια»). Εξέλιξη που μπορεί να κοστίσει σημαντικά ποσά χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια.

[/more]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή