Με 21,1 εκατομμύρια την ημέρα “μπαίνουν μέσα” στα Ταμεία επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Τσουνάμι μέτρων

Όλα στο “κόκκινο”.Με 21,1 εκατομύρια την ημέρα “τρέχουν” τα νέα χρέη από τις ανεξόφλητες ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, των εργοδοτών και των αγροτών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ ή κατά 5.6% μέσα σε 90 ημέρες, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2018.

Από το επόμενο κιόλας εξάμηνο, με ατομικές ειδοποιήσεις, οι οφειλέτες  θα κληθούν να εξοφλήσουν τα νέα χρέη τους, υπό την απειλή της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Στο βωμό των υπερ πλεονασμάτων

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει στραγγίξει η αγορά και έχει εξαντληθεί η δυνατότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών να ανταπεξέλθουν στα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί. Έτσι εταιρίες και ενεργοί πολίτες και “κοκκινίζουν” και μπαίνουν στο άγχος της αποπληρωμής ή της ρύθμισης, με όλες τις επιπτώσεις στην καθημερινή εταιρική λειτουργία και επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητά τους. Και αυτό γίνεται για να μπορέσει η κυβέρνηση να δημιουργήσει υπερ πλεονάσματα και στα Ταμεία.

Η κρίση επιταγχύνεται

Η αύξηση των οφειλών επιταχύνεται διαρκώς. Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, των εργοδοτών και των αγροτών έως τα μέσα του Ιουνίου ξεπέρασαν τα 33,7 δισ. ευρώ,όπως προκύπτει από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο οποίο εντάσσονται οι οφειλές προς τα Tαμεία. Τρεις μήνες μόλις πριν, οι οφειλές αυτές είχαν ανέλθει σε 31,8 δισ. ευρώ και στις αρχές του έτους ήταν 31,2 δισ. ευρώ.

Τα “χαράτσια” του 2017

Βασικός παράγοντας εκτίναξης των ασφαλιστικών οφειλών φαίνεται να είναι η εκκαθάριση των ασφαλιστικών “χαρατσιών” του 2017. Με άλλα λόγια, Συνολικά το α’ εξάμηνο οι οφειλές στα Ταμεία έχουν αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, τα άγρια κουρέματα στις συντάξεις και οι περικοπές σε αναγκαίες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις στηρίζουν το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα στον ασφαλιστικό, αλλά και κρατικό, Προϋπολογισμό. Τα σημερινά όμως “ευρήματα” των ανεξόφλητων εισφορών αποτελεί ένα ακόμα δείγμα των δραματικών επιπτώσεων που έχει στην οικονομία και την κοινωνία η πολιτική των υπερπλεονασμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή