Όλο και πιο κοντά στο μαχητικό 6ης γενιάς: Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμο ως το 2030 – Αυτά θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του

Μπορεί ακόμα τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς να αποτελούν ένα… αξιοθέατο (σήμερα πετούν λιγότερα από 1.000 σε όλο τον κόσμο), ωστόσο την ώρα που τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε φάση… αναστοχασμού, ήδη οι μεγάλες δυνάμεις σχεδιάζουν τα αεροσκάφη της επόμενης γενιάς.

Σε φάση σχεδιασμού

Και όχι μόνο τα σχεδιάζουν, αλλά οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι εντός της δεκαετίας του 2030 θα είναι έτοιμα τα πρώτα μαχητικά 6ης γενιάς. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι «στον αέρα»: η Βρετανία ήδη επενδύει μεγάλα ποσά στο πρόγραμμα Tempest, και οι πληροφορίες για το αεροσκάφος που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Στις ΗΠΑ η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι ήδη σχεδίασε και κατασκεύασε το πρωτότυπο του μαχητικού Νέας Γενιάς Εναέριας Κυριαρχίας (NGAD) και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον αναζητείται ο κατασκευαστής του αεροσκάφους, μόλις τελειώσουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις.

Παράλληλα, Γαλλία και Γερμανία μοιάζουν να έλυσαν τις βασικές διαφορές τους σχετικά με το πρόγραμμα του Μελλοντικού Συστήματος Εναέριας Μάχης (FCAS) και μάλλον το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μαχητικό 6ης γενιάς και drones ξαναμπαίνει στις ράγες με προοπτική στο διάστημα 2035-2040 να αντικαταστήσει τα Ráfale της Γαλλίας, τα Typhoon της Γερμανίας και τα F/E-18 Hornet της Ισπανίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Όλα αυτά ακούγονται εντυπωσιακά, ωστόσο, όπως κάθε γενιά αεροσκαφών, έτσι και τα υπό σχεδιασμό μαχητικά 6ης γενιάς θα πρέπει να έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά, που θα τα διαφοροποιούν από τα αεροπλάνα προηγούμενων γενεών.

Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες και επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια σειρά από προτάσεις/κανόνες, πάνω στους οποίους θα «πατήσουν» οι σχεδιαστές και κατασκευαστές των νέων μαχητικών.

Πολύ συνοπτικά, οι κανόνες αυτοί έχουν ως εξής:

  • Ακόμα πιο stealth: τα μαχητικά 6ης γενιάς θα πρέπει -χτίζοντας πάνω στα διδάγματα των μαχητικών 5ης γενιάς- να είναι ακόμα πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα από τα εχθρικά ραντάρ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους (σχεδιασμός, «εξωτικά» υλικά κατασκευής, ειδικές βαφές, κλπ).
  • «Μητρικά» σκάφη για drones: σε αντίθεση με το παρελθόν, τα μαχητικά 6ης γενιάς θα λειτουργούν ως «μητρικά» σκάφη για διάφορους τύπους Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAVs), τα οποία θα ελέγχουν στη διάρκεια επιχειρήσεων.
  • Έρχεται ο R2D2: για όσους δεν θυμούνται, είναι το μικρό ρομποτάκι από τον «Πόλεμο των Άστρων». Αν και μοιάζει με πολυεργαλείο, ο βασικός ρόλος του είναι να ελέγχει τις λειτουργίες των «αστρομαχητικών». Στα μαχητικά 6ης γενιάς, την δουλειά αυτή (δηλαδή, των έλεγχο πολλών λειτουργιών του αεροσκάφους) θα την κάνουν μονάδες Τεχνητής Νοημοσύνης. Ήδη το πείραμα έγινε σε κατασκοπευτικό αεροσκάφος U2, ενώ το όνομα της μονάδας ήταν… ARTUµ.
  • Ένας πομπός που θα ενώσει τα πάντα: σύμφωνα με ειδικούς της Raytheon, μια μεγάλη σειρά από συστήματα του αεροσκάφους (ραντάρ, ηλεκτρονικός πόλεμος, αισθητήρες, κλπ) θα ενωθούν σε μια συσκευή πομποδέκτη, η οποία με το κατάλληλο λογισμικό και τεράστια υπολογιστική ισχύ θα κάνει όλες τις δουλειές που σήμερα κάνουν διαφορετικά συστήματα του αεροσκάφους.
  • Παντώς καιρού και παντώς εδάφους: οι ίδιοι επιστήμονες τόνισαν ότι τα μαχητικά 6ης γενιάς θα μπορούν να προσγειώνονται… από μόνα τους σε οιοδήποτε σημείο και με οιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, Στην χειρότερη περίπτωση, θα διαθέτουν συστήματα που θα επιτρέπουν στους πιλότους να κάνουν παιχνιδάκι ακόμα και τις πιο δύσκολες προσγειώσεις.
  • Νέοι κινητήρες: τα μαχητικά 6ης γενιάς θα πρέπει να διαθέτουν νέους κινητήρες που θα παρέχουν ισχύ και οικονομία στα καύσιμα, χωρίς να κάνουν «σκόντο» σε ιδιότητες όπως την υπερηχητική πτήση χωρίς μετάκαυση.
  • Τεράστια υπολογιστική ισχύς: ήδη το F-35 έχει δείξει το δρόμο, καθώς, εκτός όλων των άλλων, έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή να συγκεντρώνει και να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων που αφορούν στα πάντα, από τις συνθήκες μάχης μέχρι τη θερμοκρασία αέρα και μέχρι το αν δέχεται επίθεση από πύραυλο. Η διαχείριση, ανάλυση και αποστολή δεδομένων είναι κομβικής σημασίας για τα μαχητικά 6ης γενιάς.

Φυσικά, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της… αναζήτησης, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι όσο η τεχνολογία θα προχωρεί, τόσο πιο προσβάσιμα θα γίνονται. Και, εν τέλει, ίσως το 2030 να μην είναι τόσο μακρινό όσο φαίνεται σήμερα.

Καμία δημοσίευση για προβολή