Όλο το ράλι μεταξύ Βρυξελλών και Ιταλίας-Λαμβάνει πλέον διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό ενός κράτους και εν προκειμένω της Ιταλίας. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Ιταλία και τις Βρυξέλλες προμηνύεται σφοδρή και ακόμα βρισκόμαστε μονάχα στην αρχή.

Η Κομισιόν λοιπόν ζητά από την χώρα να επανακαταθέσει νέο σχέδιο προϋπολογισμού και της δίνει για το λόγο αυτό διορία τριών εβδομάδων. Οι Βρυξέλλες επιμένουν στη μείωση του στόχου του ελλείμματος για το 2019 με την ιταλική κυβέρνηση να αρνείται παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού. Νωρίτερα μάλιστα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε δήλωσε ότι δεν υπάρχει Plan B για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ιταλία μαζί με τις 18 άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, υπέβαλε τον προϋπολογισμό της προς έγκριση στην Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σχέδια για το στόχο του ελλείμματος στο 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος, έναντι του 0,8% που τέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μοσκοβισί-Ντομπρόβσκις: Στο γήπεδο της Ιταλίας η μπάλα

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Κομισιόν σχετικά με τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκαν στην απόφαση της Κομισιόν να απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019.

Συγκεκριμένα, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε πως η «μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ιταλίας: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας. Έχουμε τρεις εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων με την Ιταλία».

«Η εμπειρία δείχνει ότι υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος δεν οδηγούν σε ανάπτυξη. Αντιθέτως κάνουν την οικονομία ευάλωτη» δήλωσε και τόνισε ότι η ιταλική κυβέρνηση, συνειδητά, δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ.

«Η Ευρωζώνη στηρίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για να προσθέσει ότι «η Ιταλία δεν τηρεί τους κανόνες που ισχύουν».

Περισσότερα σε λέξεις

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, από την πλευρά του, δήλωσε πως «Κανείς δεν ξαφνιάστηκε με την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού. Σαφώς, όμως, ήταν μία δυσάρεστη κατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι η Ιταλία υπαναχωρεί από τις δικές της δεσμεύσεις».

«Δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της ιταλικής κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί. «Αυτό είναι το δικό της καθήκον και θα το πράξει εντελώς ελεύθερα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν οι στόχοι του προϋπολογισμού όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στους πολίτες», συμπλήρωσε.

Ιταλία: Δεν θα παραδωθούμε 

O αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε στο Facebook την απόρριψη του ιταλικού δημόσιου προϋπολογισμού από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι “ειδήμονες” που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, νωρίτερα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι «οι αγορές αγαπούν περισσότερο την Ιταλία, απ΄ ότι κάποιοι Ευρωπαίοι επίτροποι» και ζήτησε από τους Ιταλούς «να νικήσουν τον φόβο».

Σαλβίνι: «Δεν θα αφαιρέσουμε ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό»

Λίγο μετά την ανακοίνωση της επίσημης απόφασης της Κομισιόν για την απόρριψη του προϋπολογισμού, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, διεμήνυσε ότι δεν θα αλλάξει τα σχέδια της και ότι η Κομισιόν δεν έχει καμία δουλειά να παρεμβαίνει.

«Δεν θα αφαιρέσουμε ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό» δήλωσε και πρόσθεσε «προσωπικά είμαι διαθέσιμος να συναντηθώ ακόμα κι αύριο με τον πρόεδρο της Κομισιόν για να του εξηγήσω πως θα αναπτυχθεί η ιταλική οικονομία χάρη σε αυτόν τον ελιγμό.

Αλλά κανείς δεν θα αφαιρέσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό», δήλωσε σύμφωνα με τη Washington Post.

Παίρνουν ώθηση τα ιταλικά ομόλογα

Στο μεταξύ, η απόρριψη του του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν έδωσε νέα ώθηση στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

Νωρίτερα οι αποδόσεις παρουσίαζαν πτώση, εν μέσω πληροφοριών που ήθελαν την ιταλική κυβέρνηση να «προσαρμόζει» ορισμένα από τα μέτρα του σχεδίου της. Η απόδοση του 10ετούς αυτή την ώρα παρουσιάζει αύξηση εννέα μονάδων βάσης ή 2,72% στο 3,58% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και το 3,42%.

Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν πως η μετωπική σύγκρουση και η επιμονή στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία εκ μέρους των Βρυξελλών δίνει τροφή στις ακραίες δυνάμεις, την ώρα που η Ε.Ε. οδεύει προς τις πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές στην ιστορία της.

Αναμένεται πλέον να φανεί εάν η διαφωνία με τις Βρυξέλλες θα οδηγήσει σε σύγκρουση ή αν η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει τελικά πίσω, καταθέτοντας ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο θα περιλαμβάνονται αναθεωρημένα τα επίμαχα μέτρα ή ο στόχος του ελλείμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η «κόντρα» αυτή μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών είναι κρίσιμη, καθώς δίνει ώθηση στα ακροδεξιά στοιχεία στην ΕΕ, την ώρα που η Ένωση οδεύει προς τις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές για το μέλλον της ευρωζώνης.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ