Ολο το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης – Πού και πως θα μοιραστούν τα 32 δις ευρώ – Δάνεια με μηδενικό επιτόκιο και νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Ταμείο Ανάκαμψης

Πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση και ιδιωτικές επενδύσεις είναι τα τέσσερα βασικά πεδία στα οποία θα κατευθυνθούν τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το ελληνικό σχέδιο που παρουσίασε αναλυτικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αρχίσει να εντάσσει έργα στο Ταμείο ακόμη και από τον επόμενο μήνα, παρ’ ότι οι εκταμιεύσεις από την Ευρώπη δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από το καλοκαίρι.

Το Ταμείο προβλέπει 12,7 δισ. δανείων και 19,4 δισ. επιδοτήσεων (σύνολο 32,1 δισ. ευρώ), τα οποία θα πρέπει όλα να έχουν απορροφηθεί έως το τέλος του 2026.

Δάνεια σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο

Στο ελληνικό σχέδιο, το οποίο υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα στην Κομισιόν υπό μορφή προσχεδίου, συνδυάζονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ενώ η φιλοσοφία του είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το μοντέλο επιδοτήσεων που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Οπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, οι επενδύσεις συνδέονται με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις, ενώ όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων θα δοθούν επίσης ως δάνειο σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο.

Δείτε επίσης: Πού το πάει ο Ερντογάν – Μέτωπο ακόμα και με τη Μέρκελ. Αδιανόητοι ισχυρισμοί και απειλές. Ετοιμάζονται ευρωπαϊκές κυρώσεις

Προϋπόθεση για τη λήψη αυτών των δανείων θα είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον του 50% της επένδυσης από τραπεζικά και ίδια κεφάλαια.

Οι δράσεις του Ταμείου αφορούν:

  •  Πράσινη μετάβαση, με επιχορηγήσεις 6,2 δισ. ευρώ
  • Ψηφιακή μετάβαση με 2,1 δις.
  • Δράσεις απασχόλησης δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής με 4,1 δισ.
  • Ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας προβλέπονται 4 δισ. ευρώ
  • Επιπλέον 3 δισ. ευρώ αφορούν δράσεις του REACT-EU, μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Μεταξύ των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν θα είναι:

  • Η  εγκατάσταση συστημάτων ταμειακών μηχανών οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες απευθείας με τα POS και το TAXIS
  • Η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη
  • Η  παροχή κινήτρων συγχωνεύσεων με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις

Ενέργεια: Νέο “Εξοικονομών κατ’ οίκον” 

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν τα μεγάλα έργα υποδομής στον ενεργειακό τομέα.

Εκεί, μεταξύ άλλων, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν:

  • Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσα από νέο, πολύ πιο ευρύ πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον
  • Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης
  • Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας θα αφορά τόσο κατοικίες όσο και επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου ενώ θα προσελκύσει επενδύσεις και από εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των επενδύσεων και αποπληρώνονται αξιοποιώντας το όφελος που προκύπτει από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Το πρόγραμμα θα τρέξει σε συνέχεια του “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” για κατοικίες, που προκηρύχθηκε πρόσφατα και επίκειται η έναρξη υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.

Οι ΑΠΕ και η ηλεκτροκίνηση

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα επιτρέψει την αξιοποίηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Αιγαίο και τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος καθώς οι ακριβές και ρυπογόνες μονάδες στα νησιά που λειτουργούν με πετρέλαιο θα περάσουν σε καθεστώς εφεδρείας.

Για την Κρήτη το έργο που θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η δεύτερη φάση της διασύνδεσης, Ηράκλειο – Αττική καθώς η πρώτη φάση (Χανιά – Πελοπόννησος) πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται επίσης οι δράσεις απλούστευσης της αδειοδότησης των ΑΠΕ καθώς και χρηματοδοτήσεις για:

Μεταρρύθμιση του πολεοδομικού – χωροταξικού σχεδιασμού με την εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων για το σύνολο της επικράτειας,

  • Εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
  • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στις δημόσιες μεταφορές.
  • Ενίσχυση των υποδομών προστασίας από φυσικές καταστροφές.
  • Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Διαβάστε ακόμη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή