Όλοι οι άνθρωποι του “Σουλτάνου”. Υπουργός Οικονομικών ο γαμπρός του Ερντογάν

Μια νέα πενταετή θητεία ξεκινά για τον Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη με άνεση στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, κερδίζοντας από τον πρώτο γύρο το 52,6% των ψήφων. Η εκλογή του σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Τουρκία.

Η θέση του πρωθυπουργού καταργείται και ο πρόεδρος θα συγκεντρώνει πλέον όλες τις εκτελεστικές εξουσίες και θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα. Επίσης θα διορίζει έξι από τα δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), αρμόδιου να διορίζει και να αποπέμπει το δικαστικό προσωπικό.

Η προεδρία θα βασίζεται επίσης σε «επιτροπές» και γραφεία αρμόδια για διάφορους διοικητικούς τομείς, αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι δικαιοδοσίες τους.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο

Το νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετώντας στο υπουργείο Οικονομικών, τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο Ερντογάν προχώρησε στην ανακοίνωση των μελών της νέας κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα εξής ονόματα:

-Φουάτ Οκτάϊ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
-Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών
-Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών.
-Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας
-Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας
-Ρουσχάρ Πεκτζάν, υπουργός Εμπορίου

Όπως είναι φυσικό, η τοποθέτηση του Αλμπαϊράκ στο χαρτοφυλάκιο των οικονομικών έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τη λίρα να καταγράφει απώλειες, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του.

Σημειώνεται ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή.

Περισσότερα σε λέξεις

Η τελετή ορκωμοσίας

Ορκίστηκε σήμερα το απόγευμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας ένα νέο συνταγματικό σύστημα που του δίνει ευρέως ενισχυμένες εξουσίες.

Kατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, έγινε δεκτός από τους βουλευτές του με χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια ορκίστηκε και ήχησε ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν σηκώθηκε όρθια, όπως είχε προαναγγείλει την ώρα που διάβαζε τον όρκο ο Ερντογάν.

Οι πολίτες που μαζεύτηκαν έξω από το κοινοβούλιο έραναν το αυτοκίνητό του με λουλούδια.

Από το newsroom του economico.gr και του Politisonline.com