Όλοι οι Οίκοι αξιολόγησης προβλέπουν οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 αν και διαφωνούν για το πόσο – Βαρόμετρο η Αττική

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Οι διάφορες εκτιμήσεις: Αν η Ελλάδα έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2%, θα επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης σε 15 χρόνια εκτιμά ο ΟΟΣΑ, εκτός εάν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Αττική (όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας) ανέλθει σε 3%. Τότε, η επαναφορά θα επισπευσθεί στα 8 έτη.

Ο επενδυτικός οίκος Moody’s προβλέπει για φέτος ύφεση 10% στην Ελλάδα και ανάπτυξη 7% το 2021. Την ίδια ώρα ο οίκος Fitch προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας 9% το 2020 και επαναφορά το 2021 ύψους 5,6%. Η Citigroup εκτιμά συρρίκνωση  9% φέτος, ενώ το 2021 ανάπτυξη 3,9%. H DBRS  πιστεύει ότι η ύφεση θα κινηθεί στο 7%,  ενώ η ανάκαμψη το 2021 στο 4%. Τέλος οι θεσμοί θεωρούν ότι  η ύφεση θα είναι  9% και το 2021  η επαναφορά 6%.

Tι κοινό έχουν όλες οι εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις είναι στο ίδιο μήκος κύματος δηλαδή το 2021 γίνεται λόγος για επαναφορά του ρυθμού του ΑΕΠ και όχι για παράταση της ύφεσης παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού παγκοσμίως.

Ωστόσο, βλέπουμε πως υπάρχει απόκλιση στις προβλέψεις όπως συνέβαινε και τους πρώτους μήνες της πανδημίας όπου ακόμη ήταν δύσκολο να αξιολογήσουμε την κατάσταση.

Η αλήθεια είναι ότι διανύοντας το  δ’ τρίμηνο του έτους, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε με ακρίβεια το ύψος της ετήσιας ύφεσης. Δεν υπάρχει ακριβής πρόβλεψη διότι είναι στο τραπέζι συνεχώς νέα μέτρα τα οποία ανοίγουν την ψαλίδα της ύφεσης. Επιπλέον, τα φετινά τουριστικά έσοδα θα είναι στο 1/5 των περσινών αρκετά χαμηλότερα από όσο υπολογίζαμε όπου αρχικά προβλέπαμε πως θα έχουμε τις μισές από τις περσινές εισπράξεις.

Bαρόμετρο η Αττική

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown στην Αττική γιατί οι συνέπειες στην συγκεκριμένη περιφέρεια θα είναι μεγάλες, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ 3% ανά μήνα .

Μη ξεχνάμε επίσης ότι:  Αν και έχει αποφασιστεί να εισρεύσουν τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία αρχές του 2021, ακόμη δεν έχει κλειδώσει η εκταμίευση. Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις (όχι από την Ελληνική πλευρά) και εκκρεμεί να υποβάλλουμε προτάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν αναλόγως.

Αυτό που μας προβληματίζει σχετικά με την επαναφορά του 2021 είναι: Που θα οφείλεται αυτή καθώς από την στιγμή που θα διοχετευτεί η ρευστότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για να δούμε πρόοδο.

Την ίδια ώρα για το 2021 προβλέπεται χειροτέρευση των προβλημάτων των τραπεζών όπως αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, ο κοροναϊός θα καθυστερήσει την ανάκαμψη των συνολικών τραπεζικών κερδών κατά ένα έτος. Φαινόμενο που αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όλων των χωρών.

Γιατί ιδιαίτερα  όμως την Ελλάδα;

Διότι: O γενικός δείκτης έχει υποχωρήσει 60% από την έλευση της πανδημίας και δεν έχει ανακτήσει εξ’ ολοκλήρου το χαμένο έδαφος, υπολείπεται ένα 30% . Αυτό έχει συμπαρασύρει και τον τραπεζικό δείκτη στο ίδιο μήκος κύματος.

Σε αντίθεση, οι υπόλοιπες χώρες της  Ευρώπης αλλά και των αναδυόμενων αγορών  έχουν επανέλθει. Στην Ελλάδα, ο λόγος της αργής επαναφοράς του χρηματιστηρίου οφείλεται αφενός στην  ευαλωτότητα της οικονομίας και το γεγονός ότι οι παίκτες από τους οποίους εξαρτάται η πορεία των τραπεζών και του γενικού δείκτη είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και  κεφαλαίων τους.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή