Ολοταχώς προς τον γκρεμό σπρώχνει την λίρα ο Ερντογάν: Γιατί οι αγορές κοιτούν σήμερα προς την Αγκυρα με κομμένη την ανάσα

Ερντογάν λίρα

Το Reuters τον αποκαλεί «περιστέρι» που δεν θα πει ποτέ «όχι» στις πιέσεις και τα αιτήματα του μεγάλου «εχθρού των επιτοκίων», του Ταγίπ Ερντογάν.

Και μόνον αυτή η διαπίστωση είναι αρκετή για να κάνει τις αγορές να τρέμουν εν όψει της σημερινής, πρώτης επίσημης εμφάνισης του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, του τέταρτου κεντρικού τραπεζίτη σε λιγότερο από δύο χρόνια, Σαχάπ Καβτσίουγλου.

Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου της λίρας

Ο Καβτσίουγλου που διαδέχθηκε το «γεράκι» – και πάλι κατά το Reuters – της νομισματικής πολιτικής Νατσί Αγκμπάλ, θα προεδρεύσει σήμερα της πρώτης κρίσιμης συνεδρίασης του Δ.Σ. της τουρκικής κεντρικής τράπεζας επί των ημερών του. Είναι η συνεδρίαση στην οποία ο νέος διοικητής θα δώσει στίγμα για τι σκοπεύει να κάνει με τα επιτόκια.

Η αύξησή τους στο 19% ήταν εκείνη που οδήγησε στην «καρατόμηση» του προκατόχου του Νατσί Αγκμπάλ. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι ο Σαχάπ Καβτσίουγλου δεν θα τον ακολουθήσει. Θα κάνει σήμερα το ακριβώς αντίστροφο – θα υπακούσει στο νεύμα του Ερντογάν, θα διατηρήσει σήμερα τα επιτόκια σταθερά και θα δώσει σήμα για την μείωσή τους τους επόμενους μήνες.

Γιατί φοβούνται οι αγορές

Είναι η κίνηση που φοβούνται οι αγορές για λόγους τους οποίους κωδικοποιεί, συνοπτικά, το Reuters:

  • Θα καταφέρει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας
  • Θα χτυπήσει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των Τούρκων
  • Θα φέρει την Τουρκία ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στα capital controls.

Για το τι μέλλει γενέσθαι, άλλωστε, το επόμενο διάστημα με την τουρκική λίρα και την τουρκική οικονομία, μάλλον μιλά μόνη της η ίδια η πρόσφατη ιστορία: Όταν στις 20 Μαρτίου ο Ερντογάν απέλυσε τον Αγκμπάλ, δύο ημέρες αφότου είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, η λίρα έκανε βουτιά της τάξης του 15% κοντά στα 8,48 ανά δολάριο. Οι τουρκικές μετοχές βίωσαν το μεγαλύτερο ξεπούλημα από το 2008 και το κόστος ασφάλισης των επενδυτών έναντι στάσης πληρωμών (όπως αποτυπώνεται στα CDS) εκτινάχθηκε κατά 150 μονάδες βάσης στις 450.

Τώρα, σε μίνι δημοσκόπηση του Reuters ,17 από τους 19 οικονομολόγους που συμμετείχαν εκτίμησαν ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης θα αποφύγει μια βίαιη κίνηση και θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τουλάχιστον στην σημερινή συνεδρίαση.  Η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι μία αιφνίδια μείωση θα πυροδοτούσε νέα πτώση της λίρας κατά 15% με 20%.

Η απειλή των capital controls

Ακόμη και εάν διατηρηθεί όμως στάση αναμονής τον Απρίλιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίτερα από ό,τι θα το έκανε ο προκάτοχός του. Το 1/3 των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Reuters βλέπουν μείωση των επιτοκίων πριν τα μέσα του έτους, ενώ ακόμη 1/3 εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα έρθει μέσα στο τρέχον τρίμηνο.

Μία μείωση των επιτοκίων που θα έφερνε περαιτέρω αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος, θα ανάγκαζε την Τουρκία να επανεξετάσει την υιοθέτηση των capital controls. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, αλλά ουδείς εγγυάται ότι τελικά θα το αποφύγει.

Οι αναλυτές προειδοποιούν επίσης για κρίση ισοζυγίου πληρωμών και τραπεζική κρίση, καθώς οι τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις βαρύνονται με βραχυπρόθεσμο χρέος σε ξένο νόμισμα ύψους 160 δισ. δολαρίων. Το «μαξιλάρι» έναντι μίας κρίσης έχει μικρύνει επικίνδυνα. Την περίοδο 2019-2020 η κεντρική τράπεζα έκαψε 128 δισ. δολάρια για να στηρίξει τη λίρα, μειώνοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά 75%.

Η πτώση της λίρας, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, έχει εκτοξεύσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα φουσκώσει περαιτέρω στο 19% αυτό το τρίμηνο.

Δόγμα Ερντογάν: Οικονομική, και πολιτική, ανορθοδοξία

Παρά ταύτα, ο Ερντογάν δεν φοβάται και επιμένει στην οικονομική, και πολιτική, ανορθοδοξία. Εδιωξε τον Ακμπάλ για δύο λόγους: λόγω της χρόνιας «αλλεργίας» του στα υψηλά επιτόκια και λόγω των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή. Μεταξύ άλλων δεν του άρεσε καθόλου η έρευνα που άνοιξε ο κεντρικός τραπεζίτης για τις πωλήσεις συναλλάγματος αξίας 128 δισ. δολαρίων κατά την περίοδο που ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαιράκ, ήταν υπουργός Οικονομικών.

Από τον νέο κεντρικό τραπεζίτη περιμένει μείωση των επιτοκίων. Έχει μάλιστα ζητήσει να τα δει να πέφτουν σε μονοψήφιο ποσοστό άμεσα.  Και κανείς δεν φαίνεται ικανός αυτή την στιγμή να ανακόψει την επιθυμία του…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή