Ομάδα “Σοφών” υψηλού επιπέδου ρίχνει στη μάχη για την ανάπτυξη της οικονομίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Την αναστροφή του κλίματος στην ευρωπαϊκή Οικονομία, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν πάρει την κατιούσα, έβαλε στις προτεραιότητες του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας “Σοφών” υψηλού επιπέδου, σχετικά με την ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική για την ανάπτυξη. Πολλοί, το βλέπουν ως ακόμα ένα εργαλείο “άλλοθι” της Ευρώπης, όπου θα αποδίδονται οι ευθύνες για τις πιο “δύσκολες” πολιτικές.

Το ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, “ψαλιδιζοντας”σημαντικά τις προβλέψεις του για την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Στην νέα έκδοση “World Economic Outlook, April 2019”, που είναι μία μακροσκελής έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει ότι αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,3% στην Ευρωζώνη το 2019. Ποσοστό κατά 0,6% μικρότερο από τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2018, όταν είχε εκτιμήσει ανάπτυξη της τάξης του 1,9%. Οι μεσομακροπρόθεσμες προβολές δεν είναι καλύτερες, με 1,5% το 2020 για να πέσει ακόμα και στι 1,4% το 2024.

Οι αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, η κόντρα ΗΠΑ – Κίνας και τώρα η νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ε.Ε. Με φόντο τους δασμούς Τραμπ ύψους 11 δις σε ευρωπαϊκά προιόντα, κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Στις Βρυξέλλες, έχουν “σηκώσει τα μανίκια” και αναλαμβάνουν δράση. Η αρχή θα γίνει με αυτή την νέα ομάδα “Σοφών”, με πρόεδρο τον  Thomas Wieser και 8 ανεξάρτητα μέλη. Ο 65χρονος Αμερικανο – Αυστριακός κύριος Wieser, έχει πολύχρονη καριέρα στα ευρωπαϊκά “σαλόνια”.  Διετέλεσε επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Αγορών του ΟΟΣΑ από το 2005 έως το 2009, στη συνέχεια πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ε.Ε., ενώ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup, το γνωστό EuroWorking Group (όπου τα τελευταία σχεδον τέσσερα χρόνια την Ελλάδα αντιπροσωπεύει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης), μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

Περισσότερα σε λέξεις

Ο πρώτος στόχος της επιτροπής θα είναι να προετοιμάσει και να υποβάλει, έως τον Οκτώβριο του 2019, έκθεση στην οποία θα περιγράφονται τα προβλήματα και οι δυνατότητες εξορθολογισμού του τρόπου χρηματοδότησης των αναπτυξιακών πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ και θα προτείνονται πιθανές επιλογές για τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος πλαισίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ομάδα σοφών αναμένεται να εκδώσει τις συστάσεις της με βάση, την αξιολόγηση της ικανότητας του τρέχοντος συστήματος να ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες της ΕΕ για την εξωτερική δράση και την ανάπτυξη, την ανάλυση των δυνατών και αδύνατων σημείων όλων των εμπλεκόμενων μέσων και φορέων και τις δυνατότητες κάθε θεσμικού φορέα να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τις κρατικές δανειοδοτικές πράξεις.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η ομάδα επιφορτίζεται ειδικότερα με την εξέταση όλων των υφιστάμενων αναπτυξιακών μέσων που υπάγονται στη διαχείριση της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) καθώς και με τον καθορισμό του τρόπου μεγιστοποίησης της προστιθέμενης αξίας της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής για την ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους εμπλεκόμενους εθνικούς και διεθνείς φορείς.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή