Ομαλοποίηση στις ελλείψεις φαρμάκων το επόμενο δεκαήμερο βλέπει ο υπουργός Υγείας. Mόνο ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα

Σε έκτακτη ενημέρωση για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα φάρμακα προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ, Γιάννη Σωτηρίου.

Όσον αφορά στα φάρμακα σε έλλειψη, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτά που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς είναι τα σκευάσματα παρακεταμόλης, αντιβιώσεις και εισπνεόμενα, προσθέτοντας, εντούτοις, ότι παρά την παγκόσμια έλλειψη και τη μειωμένη παραγωγή σε αυτά τα σκευάσματα, στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση στην κατανάλωση 25-40%, πράγμα που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επάρκεια από άλλες χώρες.

Ομαλοποίηση στο επόμενο δεκαήμερο

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της αγοράς και η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του μήνα. Επίσης, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και ειδικά στα παιδικά φάρμακα, όπως σιρόπια, θα αντιμετωπιστεί με αποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, στα οποία έχουμε πλήρη επάρκεια.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη μείωση της παραγωγής και στις ελλείψεις πρώτων υλών και την έξαρση των ιώσεων, προσθέτοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα σε σχεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, καθώς, όπως είπε, «έχουμε την τύχη να έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα».

«Οι ελλείψεις στα αντιπυρετικά, τις αντιβιώσεις και ειδικά στα παιδικά φάρμακα θα αντιμετωπιστούν με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν« ανέφερε και σημείωσε ότι το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά φαρμακεία και δεν σχετίζεται με ελλείψεις αλλά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι τιμών και εξαγωγών αλλά μειωμένης παραγωγής».

Διπλό πρόβλημα

«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε μια κατηγορία που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη και οφείλονται και στις παράλληλες εξαγωγές, και στην τωρινή έλλειψη φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων ή άλλων αποφρακτικών και αναπνευστικών συσκευών και συσκευασμάτων», είπε, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και οφείλεται στη μείωση παραγωγής από την πανδημία, στην ενεργειακή κρίση, στην έλλειψη πρώτων υλών, στη δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών λοιμώξεων.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα ή οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά είχαν πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες. Αφορά στην καθυστέρηση της τροφοδοσίας και όχι σε μόνιμη έλλειψη» και τόνισε ότι «τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και αυτή είναι πλήρως εξασφαλισμένη».

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Όσον αφορά στην κάλυψη των ελλείψεων, ανέφερε ότι «εντείνεται η παραγωγη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών για γενόσημα με τις ουσίες που παρουσιάζεται έλλειψη. Παράλληλα, από τον ΕΟΦ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για το ποια επώνυμα φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια για να τα προμηθεύονται και να μην ταλαιπωρούνται».

Επισήμανε δε, ότι «προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να γίνεται ενημέρωση και στους γιατρούς για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε εκεί που έχουμε συνταγογράφηση να προτείνονται φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας. Επιπλέον, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα».

Για τις τιμές των φαρμάκων

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και ειδικά στα παιδικά φάρμακα, όπως σιρόπια, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με την αποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, στα οποία έχουμε πλήρη επάρκεια», ενώ σχετικά με την αύξηση τιμών των φθηνών φαρμάκων ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνησή μας δεν εκβιάζεται και δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση για οριζόντια αύξηση τιμών. Αντιθέτως, το 2022 λάβαμε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και τον Δεκέμβριο μειώσαμε 7% τις τιμές των φαρμάκων».

Εξήγησε, δε, ότι «αυτό που έχει αποφασιστεί από το καλοκαίρι και είναι αποσυνδεδεμένο από την έλλειψη φαρμάκων, είναι ότι πολύ φθηνά φάρμακα του 1, 2, 3 ευρώ τα οποία κοστολογικά είναι ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες με τιμές στα 60-70 ευρώ, θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος, γιατί ως γενόσημα φάρμακα αφορούν φάρμακα στα οποία δεν έχουν συμμετοχή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή